Gunoaie, cocioabe de lemn şi câini morţi – imaginea Clujului în Elveţia

Înaintea meciului CFR Cluj – FC Basel, din grupa E a Ligii Campionilor, reporterii cotidianului elveţian Blick au realizat un material despre oraşul din care provine campioana României. Fotografiile sugestive şi detaliile oferite nu pun într-o lumină tocmai bună urbea transilvană. Imaginile au fost surprinse cu precădere în zone limitrofe, în timp ce centrul, obiectivele turistice şi cartierele normale par să fi fost ignorate cu bună ştiinţă.Sub titlul “Gunoaie, case din lemn şi câini morţi. Asta vede FC Basel în Champions League”, cotidianul elveţian Blick publică un reportaj în care este prezentat municipiul Cluj-Napoca, unde FC Basel îşi începe aventura în Liga Campionilor.
“Strada este denivelată. Gropile sunt mari cât căzile de baie. Şoferii trebuie să fie mereu atenţi să nu piardă vreo piesă de la maşini. Pe mijlocul străzii pline de găuri, un bătrân plimbă o vacă”. Aceasta este imaginea zugrăvită de cotidianul Blick municipiului Cluj-Napoca, adăugând că “totuşi oraşul vechi are un uşor caracter vest european” şi că este un important centru universitar, în care învaţă în jur de 100.000 de studenţi.
“Cu cât te îndepărtezi de centrul oraşului, cu atât sărăcia este mai mare. În faţa unui bloc sărăcăcios zace un câine mort, iar gunoaiele sunt strânse în mormane de înălţimea unui om. Copiii se joacă printre rable abandonate, vânând fluturi. Două fete tinere spală un covor pe care vor sau trebuie să-l vândă. Această parte a oraşului este numită Mexico City şi aici aproape nimeni nu are de muncă. Aici oamenii trăiesc pe stradă, în barăci de tablă sau în cocioabe de lemn, ceea ce face totul să semene cu Africa de Sud. Apa curentă şi energia electrică sunt un lux”, mai scrie publicaţia din Ţara Cantoanelor, care însoţeşte textul cu fotografii sugestive făcute în zone de periferie, dar uitând să publice şi imagini din cartierele normale ale oraşului sau cu numeroasele obiective demne de vizitat.
Blick scrie şi despre prăpastia existentă între săraci şi bogaţi într-un oraş în care “drogaţii, alcoolicii, şomerii, copiii străzi luptă zilnic contra foamei şi setei,iar banii patronului adversarei celor de la Basel, Arpad Paszkany, nu joacă niciun rol” şi în care biletul de intrare la meci este prea scump pentru mulţi dintre locuitori.

Related posts

Leave a Comment