Greco-catolicii și ortodocșii serbează Floriile

Greco-catolicii și ortodocșii din România serbează azi Floriile. Este vorba de una dintre cele mai importante sărbători religioase, care rememorează intrarea lui Isus Cristos în Ierusalim.

Este vorba de una dintre ocaziile în care Mântuitorul Isus Cristos își dezvăluie natura regală, aceea de Împărat al Universului. Isus Cristos, călare pe un măgar, a fost întâmpinat de o mulțime numeroasă în Ierusalim, care agita ramuri de curmal și striga Osana. Oamenii credeau că el va fi Rege al evreilor, fără să își dea seama că Mântuitorul era mult mai mult de atât.

Floriile reprezintă sărbătoarea care deschide Săptămâna Mare, un timp special de pregătire pentru Învierea Domnului. În amintirea modului în care a fost primit Isus în Ierusalim, oamenii aduc ramuri de salcie.

Aceste ramuri sunt puse apoi, în chip de podoabă, la icoane sau în alte locuri vizibile din casă. În anumite comunități, ramurile de salcie sunt puse în ogoare, pentru a le apăra de dăunători.

În multe comunități greco-catolice, a fost preluată o tradiție latină. Ramurile de salcie sunt uscate și păstrate până în celălalt an, când sunt arse la începutul Postului Mare. În prima miercure din post, care, în tradiția romano-catolică se numește Miercurea Cenușii, oamenii își presară pe creștet, în semn de penitență, cenușa acestor ramuri.

Există și tradiții precreștine care s-au suprapus peste această sărbătoare a Floriilor. Primăvara, romanii o celebrau pe zeița Flora.

În anumite comunități, există ritualuri legate de această zeiță. De exemplu, în unele sate din Transilvania și din Banat, fetele tinere puneau sub un păr înflorit o oglindă și o cămașă curată, cu speranța că își vor visa ursitul.

În alte părți, fetele se spălau pe păr în sâmbăta Floriilor cu apă în care au fiert busuioc, pentru a fi fericite în acel an. Apa rămasă este turnată, de asemenea, la rădăcina unui păr înflorit.

Related posts

Leave a Comment