Decizie radicală a noului episcop greco-catolic din Cluj – Se schimbă cursul istoriei eparhiei

Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, a luat o decizie radicală, care schimbă cursul istoriei eparhiei. Această decizie reprezintă împlinirea unui vis pe care l-au avut arhiereii uniți care l-au precedat.

Astfel, tronul episcopal al PS Claudiu Lucian Pop va fi în noua catedrală din Piața Timotei Cipariu, nu în vechea catedrală Schimbarea la Față de pe Bulevardul Eroilor. Decizia a fost anunțată în cadrul liturghiei prin care noul ierarh greco-catolic și-a luat în posesie eparhia. PS Claudiu Lucian Pop este cel de-al 10-lea ierarh al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Această decizie arată angajamentul noului episcop de a finaliza edificarea noii catedrale. Atunci când va fi gata, noua catedrală va fi cea mai mare biserică catolică din România.

 

Decizia PS Claudiu Lucian Pop reprezintă împlinirea visului ierarhilor care l-au precedat. Cardinalul Iuliu Hossu a mutat sediul episcopal din Gherla la Cluj. Arhiepiscopul Ioan Chertes a contribuit la supraviețuirea Bisericii Române Unite cu Roma în catacombe. Arhiepiscopul George Guțiu a pus temeliile noii catedrale, iar episcopul Florentin Crihălmeanu a pus crucea pe cupola noii catedrale.

Însă toți cei patru ierarhi și-au avut tronul episcopal în vechea catedrală Schimbarea la Față. Această biserică barocă a fost ridicată de călugării franciscani minoriți, iar din 1924, Papa Pius al XI-lea a dăruit-o Bisericii Române Unite cu Roma. Catedrala Schimbarea la Față a fost confiscată de comuniști în 1948 și dată în folosința cultului ortodox. Biserica Greco-Catolică a reintrat în posesia catedralei după căderea comunismului și după procese îndelungate.

Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla a decis să își aibă tronul de arhiereu în noua catedrală în semn de prețuire pentru înaintașii săi, care au făcut sacrificii considerabile pentru ridicarea acestui edificiu. Catedrala este dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX. Astfel, este onorată memoria Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, martir pentru credință, precum și cea a arhiepiscopului Ioan Chertes, mărturisitor al credinței în perioada represiunii comuniste. Totodată, cei doi ctitori ai catedralei, arhiepiscopul George Guțiu și episcopul Florentin Crihălmeanu, își dorm somnul de veci în noua catedrală.

Întreaga ceremonie de înscăunare a noului episcop a stat sub semnul continuității. PS Claudiu Pop a adus un tron arhieresc din vechea catedrală. El a decis să poarte crucea cardinalului Iuliu Hossu, mantia de arhiereu a arhiepiscopului George Guțiu și toiagul episcopului Florentin Crihălmeanu.

Ceremonia de înscăunare a avut loc pe esplanada din fața noii catedrale greco-catolice. La ceremonie au luat parte numeroși episcopi greco-catolici și romano-catolici, precum PS Virgil Bercea sau PS Cristian Dumitru Crișan, dar și mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, însoțit de episcopii săi vicari PS Vasile Flueraș Someșanul și PS Benedict Vesa. Decretul Preafericitului Lucian cardinal Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin care PS Claudiu Lucian Pop a fost desemnat episcop de Cluj-Gherla a fost citit de PS Mihai Frățilă, episcopul unit de București.

Guvernul României a fost reprezentat de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, precum și de secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi. Adrian Oros, în calitate de senator, a reprezentat și Parlamentul României. Autoritățile județene au fost reprezentate de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, iar cele locale de primarul Emil Boc. Au fost reprezentate și universitățile clujene, prin intermediul unor personalități precum rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cornel Cătoi. De asemenea, au fost reprezentate Armata și forțele Ministerului de Interne, corpul diplomatic prin personalități precum consulul onorific al Italiei, Massimo Novali, ori asociații cavalerești, precum Academia Internațională Mauriziană, prin prorectorul Camillo Torta, precum și asociații catolice ori monarhiste.

Ceremonia înscăunării noului episcop s-a remarcat prin organizarea impecabilă și prin respectarea tuturor regulilor sanitare.

Related posts

One Thought to “Decizie radicală a noului episcop greco-catolic din Cluj – Se schimbă cursul istoriei eparhiei”

  1. […] Noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop, a luat o decizie radicală, care schimbă cursul istoriei eparhiei. Această decizie reprezintă împlinirea unui vis pe care l-au avut arhiereii uniți care l-au precedat, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment