Greco-catolicii comemorează prigoana comunistă


Pentru Biserica Greco-Catolică din România, ziua de 1 Decembrie are o dublă semnificație. Pe de o parte, greco-catolicii serbează Unirea Transilvaniei cu România, eveniment în care greco-catolicii au jucat un rol major, prin președintele Marelui Sfat Național Român din Transilvania, George Pop de Băsești, prin președintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Iuliu Maniu, și prin Vestitorul Unirii, cardinalul Iuliu Hossu, cel care a anunțat mulțimii de la Alba Iulia decizia de Unire a Transilvaniei, luată de Marea Adunare Națională. Pe de altă parte, greco-catolicii comemorează actul din 1 Decembrie 1948, când Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost interzisă de autoritățile comuniste.Actul desființării Bisericii Greco-Catolice a fost pregătit încă din luna octombrie, din cauza opoziției liderilor acestui cult față de autoritățile comuniste, în contrast cu atitudinea colaboraționistă a patriarhului ortodox Justinian Marina. Din cauza plecăciunilor acestuia față de regimul comunist, el s-a ales cu porecla de ”patriarhul roșu”. În octombrie 1948, câteva zeci de preoți greco-catolici au fost adunați la Cluj, unde au hotărât să devină ortodocși. Toți preoții au fost excomunicați de episcopul Iuliu Hossu.
Ulterior, toți episcopii greco-catolici, alături de sute de preoți și de mii de credincioși, au fost arestați de Securitate. Șapte dintre ei au murit în temnițele comuniste și, în prezent, sunt obiectul unui proces de beatificare, aflat pe rolul Congregației pentru Cauzele Sfinților de la Vatican. În 1 Decembrie 1948, Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, iar bunurile sale au fost împărțite de către statul român și de către Biserica Ortodoxă. Cele mai multe dintre biserici și case parohiale nu au fost restituite greco-catolicilor nici acum, la 21 de ani de la căderea regimului comunist și continuă să fie folosite de către Biserica Ortodoxă.
Momentele din 1 Decembrie 1918 și 1948 au fost marcate printr-o slujbă oficiată în catedrala greco-catolică Schimbarea la Față de pe Bulevardul Eroilor. În catedrala unită a fost difuzată și vocea cardinalului Iuliu Hossu, care a citit proclamația de Unire.

Related posts

Leave a Comment