Grecia: Jumătate din greci spune DA, cealaltă jumătate NU

Aproximativ 40.000 de greci au participat aseară la mitinguri paralele organizate în Atena şi Salonic în favoarea şi împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, înaintea controversatului referendum programat mâine, informează BBC News online.Premierul Alexis Tsipras, de extremă-stânga, a fost prezent la mitingul oponenţilor măsurilor de austeritate, reiterând că, în opinia sa, un vot negativ nu ar conduce la ieşirea Greciei din zona euro. Însă susţinătorii măsurilor de austeritate, care au organizat o manifestaţie paralelă, au avertizat că un vot negativ la referendumul de duminică va genera ieşirea Greciei din spaţiul monedei unice europene, potrivit RFI România.

Ultimul sondaj de opinie, organizat vineri, arăta o divizare aproape egală a societăţii – 44% dintre cetăţeni fiind favorabili măsurilor de austeritate, iar 43% împotrivă, restul fiind nehotărâţi.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a promis vineri seară poporului elen că va ajunge la un acord cu instituţiile financiare internaţionale în cel mult 48 de ore după referendumul de duminică, indiferent de rezultat. “Cu cât va fi mai mare proporţia celor care resping măsurile creditorilor, cu atât mai bun va fi acordul. Dacă majoritatea grecilor vor vota afirmativ, propunerile creditorilor vor fi transpuse în lege”, a spus Tsipras. “Eu nu voi aşeza funcţia mea deasupra intereselor naţiunii”, a subliniat acesta, sugerând că ar putea demisiona.

Alexis Tsipras a îndemnat alegătorii să nu cedeze “şantajului” creditorilor internaţionali, explicând că până și un raport al FMI dă dreptate poziției Atenei care solicită restructurarea datoriei țării datoriei suverane. “Referendumul de duminică nu este despre oportunitatea rămânerii Greciei în zona euro”, a declarat premierul, subliniind că doreşte rămânerea ţării în spaţiul monedei unice. “Vă îndemn ca, la referendum, să spuneţi «nu» ultimatumurilor, şantajului, diviziunilor şi temerilor”.

Raportul FMI punctează că Grecia este incapabilă să continuie programul de plăți către creditori, dar îl scoate vinovat chiar pe Tsipras. Potrivit FMI, guvernul de la Atena, a gestionat ineficient sistemul financiar şi economic al Greciei. “Înainte de luna ianuarie, când a început mandatul Guvernului Tsipras, economia Greciei atinsese un punct după care putea continua achitarea datoriilor ţării în anii următori. Dar, în ultimele luni, Guvernul de la Atena a diminuat eforturile de îmbunătăţire a stării economiei şi a încetinit privatizarea companiilor de stat care ar fi adus fonduri la buget”, precizează raportul FMI. “A fost creat un nou gol financiar. (…) Aceste noi necesităţi financiare ale Greciei, care se adaugă celor deja existente, fac nesustenabile perspectivele datoriei suverane.

În acest context, Grecia ar avea nevoie de o restructurare a datoriei şi de fonduri suplimentare în valoare de 50 de miliarde de euro până în anul 2018, din care 36 de miliarde ar proveni din partea zonei euro, potrivit calculelor Fondului Monetar Internaţional.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Actuala situaţie de incapacitate de plăţi tehnică nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, dar la acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni care acum însă își vor banii înapoi potrivit calendarului de rambursare stabilit.

Alexis Tsipras a decis organizarea mâine a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii țării.

Related posts

Leave a Comment