FURTUNA si DEZASTRUL

De Raul Chiş

Comunicarea nu e punctul forte al autoritatilor, iar in caz de vreme extrema sau dezastre, romanii se pot bizui mai degraba pe Cel de sus decat pe birocratii de jos. Nu toti, ce-i drept, au pile in ceruri. Furtuna de duminica a ucis 8 oameni si a ranit alti 137. Si nu pentru ca ar fi fost necredinciosi. Poate au fost cel mult neinformati. Dar cine poate sa se laude ca a primit una dintre cele 38 de avertizări/aten?ionări pentru fenomene meteo periculoase emise duminica de Administraţia Naţională de Meteorologie?

Exact asta ne sugereaza IGSU. Ca autoritatile si-au facut treaba. Ele au informat, noi am facut ureche suta. Va dati seama? 38 avertizări…si noi nimic. Ne plimbam brambura prin parcuri, prin munti si ne miram ca ne pica padurea in cap si poarta de intrare a Timisoarei. Ei si-au facut treaba, ne-au avertizat, cetateanul nu a fost vigilent.

Totutusi, i-as contrazice. Povestea asta pute de la o posta a incompetenta si a delasare birocratica. De ce? In ecuatia aceasta ar trebui sa avem un emitaror, adica Administra?ia Na?ională de Meteorologie, si un receptor (populatia). No, baiul e ca circuitul de la emitator la receptor e intrerupt. Nu e functional. Nu toti receptorii (sau macar majoritatea lor) au primit duminica mesajul ca i-ar putea ucide furtuna. Motiv pentru care si-au vazut de viata lor – au iesit cu masina, au facut trasee pe munte, si-au plimbat copiii prin parc.
Unii au murit, peste 100 au fost raniti. Zeci de mii au fost speriati. Dar autoriatile au aparent acoperirea legala: ei au emis avertizari. Nu una, 38. La fel s-ar intampla, bat in lemn, si in cazul unui atac aerian. Ei ar emite avertizari, ar lipi afise, ar trimite scrisorele, noi n-am afla nimic. Cand ar da sa porneasca si sistemul ala de alarmare publica, ar realiza ca butonul de activare ori e stricat ori a disparut. Totusi, daca-ar da bomba, pe loc ar trimite meaje terapeutice romanilor, gen “pastrati-va calmul”, “cautati cea mai apropiata iesire”, in loc ca treaba asta legata de protectia civila pentru care se antreneaza ei in secret sa ii includa uneori la exercitii si pe civili. Cum altfel vei sti, civilule, cum sa reactionezi, unde sa te adapostesti si cat timp sa tii capul la cutie in caz de Doamne fereste?

Citi?i întreg editorialul AICI

Related posts

Leave a Comment