Fondurile europene ar putea salva castelele şi conacele nobiliare din judeţul Cluj

Mai multe castele şi conace nobiliare din Transilvania ar urma să devină centre culturale sau muzee dacă autorităţile sau proprietarii privaţi vor reuşi să atragă fondurile europene necesare. Este vorba de fonduri din alocarea financiară 2013 – 2020, care pot fi folosite pentru reabilitarea monumentelor istorice. Printre aceste edificii se numără castelul Banffy din Răscruci sau castelul Kornis din Mănăstirea.

Patrimoniul arhitectural creat de familiile nobiliare din Transilvania a fost lăsat în paragină sau distrus intenţionat în anii comunismului. Acum, însă, autorităţile caută soluţii pentru a salva ceea ce mai pot, după ce ultimele două decenii au demonstrat că vechile castele sau conace pot atrage mulţi turişti. Un exemplu este cel al castelului lui Octavian Goga de la Ciucea, care a devenit muzeu.

 

Un alt exemplu pozitiv este cel al castelului Banffy din Bonţida, care este în plin proces de restaurare şi care a devenit gazda unuia dintre cele mai faimoase festivaluri din Europa, Electric Castle. Pentru unele dintre aceste monumente, utilizarea fondurilor europene ar fi cea mai bună soluţie. Aşa ar fi cazul castelului Kornis din satul Mănăstirea, spune istoricul Leonard Horvath. ”Castelul a fost restituit moştenitorilor, însă, în urmă cu vreo doi ani, contesa Bethlen, cea căreia îi revenise castelul, a murit fără să îl fi putut reabilita. Localnicii sunt interesaţi să se implice în acest demers. Castelul este foarte frumos şi era împodobit cu sculpturi în formă de inorogi”, a spus Leonard Horvath.

 

Pe lista edificiilor care ar putea fi renovate cu ajutorul banilor europeni se află şi castelul Banffy din Răscruci, edificiu care se află în proprietatea Consiliului Judeţean. Toate aceste edificii ar putea reprezenta baza unui circuit al castelelor din Transilvania, spune expertul în turism Valentin Lungu, care conduce hotelul Univers T deţinut, de asemenea, de Consiliul Judeţean.

 

Specialiştii în turism spun că investiţiile în patrimoniul cultural reprezintă cea mai importantă condiţie pentru dezvoltarea turismului istoric. Ei spun că Transilvania are un potenţial turistic uriaş, care trebuie însă valorificat prin politici publice inteligente de promovare a moştenirii arhitecturale.

 

Related posts

Leave a Comment