Filosoful româno-britanic Zevedei Barbu, omagiat la Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai îl va omagia luni pe unul dintre cei mai reputați intelectuali români, Zevedei Barbu. Este vorba de una dintre cele mai proeminente personalități ale exilului românesc din perioada comunistă. El a avut activități științifice și de cercetare în domeniul filosofiei, sociologiei și psihologiei.Zevedei Barbu s-a născut în anul 1914, în satul Reciu, azi în județul Sibiu. Numele său a fost ales de tatăl său, Marcu Barbu, dintr-un calendar vechi, după cum mărturisea marele savant, într-o notă autobiografică. Zevedei Barbu a absolvit gimnaziul și liceul la Orăștie, apoi a devenit student al Universității din Cluj. Aici, el a devenit unul dintre colaboratorii lui Lucian Blaga, alături de care a petrecut și primii ani ai refugiului la Sibiu.

În perioada 1942 – 1944, Barbu Zevedei a fost închis la Caransebeș, pentru că s-a opus lui Ion Antonescu. În anul 1944, el a fost eliberat și a acceptat, apoi, din 6 martie 1945, să lucreze cu Guvernul condus de Petru Groza, alături de alți intelectuali ardeleni, pentru a obține retrocedarea Transilvaniei de Nord. De exemplu, profesorul Nicolae Mărgineanu, care a stat apoi 12 ani în temnițele comuniste, a acceptat, cu acordul lui Iuliu Maniu, să colaboreze cu guvernul lui Petru Groza, la fel ca și Zevedei Barbu.

Zevedei Barbu a fost numit atașat cultural la Legației României la Londra. În anul 1948, după lovitura de stat bolșevică ce a proclamat Republica Populară Română, el a demisionat și a cerut azil politic în Anglia. Zevedei Barbu a început o nouă carieră universitară, în exil. El a murit în anul 1993, în Brazilia.

Acum, personalitatea lui este omagiată la Universitatea din Cluj. Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate și Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca organizează, în colaborare cu Universitatea „Johns Hopkins” din SUA și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în perioada 17-18 noiembrie 2014, în Amfiteatrul „Regele Ferdinand I” (Str. Napoca nr. 11) și la Oficiul Universitar – 18 noiembrie 2014 (Str. Emmanuel de Martone nr. 1), Conferința internațională „Centenar Zevedei Barbu”.

Lucrările vor fi deschise de prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filozofie din cadrul UBB, în prezența unor numeroase personalități ale mediului academic, cercetători și renumiți profesori universitari din țară și străinătate, studenți, masteramzi, doctoranzi și postdoctoranzi ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, care vor dezbate activitatea și opera marelui intelectual Zevedei Barbu.

În cadrul conferinței internaționale vor prezenta lucrări științifice prof. univ. dr. William Outhwaite (Newcastle University) – Zevedei Barbu: an intellectual memoir; prof. univ. dr. Braulio Matos (Brasilia University) – Zevedei Barbu e Eu – algo como a amizde entre Socrates e jovem escravo de Menon; prof. univ. dr. Zoltán Rostás (Universitatea din București) – Contextul politic și științific al activității lui Zevedei Barbu în anii ‘30; prof. univ. dr. Michael Finkenthal („Johns Hopkins” University, SUA) – Zevedei Barbu in Glasgow, the birth of an English sociologist; prof. univ. dr. Virgiliu Țârău (Universitatea „Babeș-Bolyai”) – Zevedei Barbu și mișcarea comunistă; prof. univ. dr. Mihai Maci (Universitatea din Oradea) – Calea Luminilor – Procesul iluziilor (1941-1955); prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” -Zevedei Barbu în arhiva Ministerului de Externe din România; prof. univ. dr. Ionuț Isac (Academia Română. Institutul de Istorie „George Barițiu”)- Publicistica lui Zevedei Barbu din „Saeculum”.

Cea de-a doua zi a lucrărilor este dedicată unei mese rotunde, care va fi moderată de Michael Finkenthal și Lucian Nastasă-Kovács, unde vor fi analizate operele filosofului, sociologului și psihologului Zevedei Barbu. Dintre participanți îi amintim pe Daniel Albu, Liviu Antonesei, Marius Avram, Codruța Cuceu, Ioan Cuceu, Irina Culic, Tiberiu Fărcaș, István Horváth, Braulio Matos, William Outhwaite, Amalia Pecican, Ovidiu Pecican, Zoltán Rostás, Maria Roth, Michael Shafir, Dragoș Sdrobiș, Virgil Țârău, Silviu Totelecan, Ottmar Trașcă, Liviu Zăpârțan ș.a.

Prof. univ. dr. Lucian Năstasă-Kovács, directorul Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, a declarat că: „Din nefericire, a trebuit să așteptăm un centenar, o aniversare, pentru a putea readuce în conștiința publică românească un intelectual de talia lui Zevedei Barbu. Cunoscut la noi mai mult prin faptul că a fost asistentul lui Lucian Blaga, în apusul Europei, dar și pe continentul sud-american, Zevedei Barbu a creat veritabile școli sociologice, a pus în discuție – poate ca nimeni altul – raportul dintre socialism și democrație. Toți cei care vor participa la această conferință vor întâlni nu doar exegeți ai operei lui Zevedei Barbu, ci vor afla și o mulțime de informații inedite despre viața ilustrului gânditor care, prin vitregia soartei, a cunoscut exilul”.

Related posts

Leave a Comment