Film eveniment la deschiderea Comedy Cluj 2009

De astăzi începând cu ora 19.00 îndrăgostiţii de film din Cluj pot să şi râdă. Timp de nouă zile cinefilii vor putea viziona peste 70 de comedii.Directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, Vladimir Marin, spune că oraşul Cluj se pretează la evenimente cinematografice de calibru european.
Cu umor şi sub “povara” experienţei anilor în care a condus România Film, Vladimir Marin, “creierul” care a operat selecţia filmelor ce urmează să fie proiectate în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, începând de azi, a explicat pentru Ziua de Cluj, că oraşul este suficient de încăpător pentru două festivaluri internaţionale de cinematografie. “Clujul e de vină, pentru că are un public select, pentru că are iubitori de cinema, lucru dovedit, cu prisosinţă, în anii trecuţi. Acest festival, completează TIFF-ul, e complementar, nu e un concurent, pentru că acela e un festival eclectic, pe când acesta e un festival tematic. Ăsta e lucru pe care e bine să îl ştie lumea. O altă chestiune care e bine de abordat: în lume se fac foarte puţine comedii. Comedia e genul cel mai greu de făcut, pentru că în diferite culturi, oamenii râd din diferite motive, ceea ce pe un meridian pare o mare comedie, pe altul e receptat ca o mare banalitate.
De aceea e greu de găsit cheia universală a comediei. Să găseşti o universalitate care se exprimă prin particularităţile fiecărei cinematografii naţionale a făcut ca selecţia să fie dificilă. Şi încă ceva. Organizatorii pe care i-am contactat şi cu care am fost împreună la alte festivaluri, înainte de a se lansa în această iniţiativă a lor, s-au dovedit nu numai oameni de afaceri, ci şi nişte intelectuali, iubitori de carte şi de film care s-au străduit să creeze cadrul material al acestui eveniment. Asta este de asemenea foarte important”, a spus Marin.

Related posts

Leave a Comment