Fierarul clujean Simion Drînda, omagiat la Gala „Tezaure Umane Vii”

Fierarul clujean Simion Drînda din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, meșter care a practicat fierăritul întreaga sa viață, a fost omagiat, la Baia Mare, la Gala „Tezaure Umane Vii”.

Evenimentul, care se desfăşoară sub egida Ministerului Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, îi omagiază pe toți deţinătorii acestui titlu din anul 2023.

Din seria de evenimente face parte şi conferinţa cu participare internaţională „Patrimoniul cultural imaterial în contextul păstrării şi valorizării peisajului cultural imaterial”, pusă sub semnul celebrării a 20 de ani de la semnarea Convenţiei UNESCO privind salvgardarea patrimoniul cultural imaterial, unde participă specialişti în domeniul patrimoniului cultural din ţară şi din străinătate.

Simion Drînda sau „Simionu’ Florii”, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A crescut ajutând și învățând de mic în atelierul tatălui său, iar din 1975 (adică la 25 de ani) și-a deschis propria fierărie în care a lucrat intensiv până acum câțiva ani.

Dosarul de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu, care i-a fost acordat în acest an de de Ministerul Culturii, a fost depus de echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, in urma unor vizite în atelierul căuaciului, beneficiind de sprijinul Marianei Pleșa, de la Primăria din Măguri-Răcătău.

Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o iniţiativă UNESCO pentru salvgardarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează atât identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un element de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, cât şi creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg.

CITEȘTE ȘI:

Clujul, mai bogat cu încă un titlu de Tezaur Uman Viu

Noul “tezaur uman viu” al județului Cluj este din Negreni VEZI cine e

Related posts

Leave a Comment