Festivalul Curtea Armenească la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, și Institutul de Armenologie al Universității “Babeș-Bolyai”, invită publicul interesat la cea de-a treia ediție a Festivalul Curtea Armenească.

Acest eveniment se desfășoară pe durata a trei zile, începând de vineri, 1 iulie 2022 și până duminică, 3 iulie 2022, între orele 10:00 – 20:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21 și oferă publicului șansa de a descoperi cultura armenilor din România, de a cunoaște meșteșugari armeni, dar și de a participa la degustări de preparate culinare tradiționale.

În data de 1 iulie, festivalul va începe cu un program de dansuri, meșteșuguri și costume tradiționale armenești, urmate de un atelier de caligrafie. Vor fi disponibile cărți apărute la editura ARARAT, precum și cartea îndrăgitei interprete Corina Chiriac, „Minuni trăite”, apărută la editura Școala Ardeleană. La ora 14:30 va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară vernisajul expoziției „30 de ani de diplomație Armenia-România”.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 16:00, cu alocuțiuni ale ES Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Va fi prezentat, de asemenea, mesajul președintelui Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, transmis de domnul Florin Kevorkian, moderatorul festivalului. După-amiaza primei zile va continua cu program de dansuri armenești prezentate de Ansamblul Hayakaghak din Gherla și cu lansarea cărții Narcis Eduard Antonian, „Amintește-ți de ziua de mâine”. La ora 18.00 va avea loc un concert extraordinar de duduk, susținut de Cosmin Rafael Bălean Band.

Programul zilei de 2 iulie va cuprinde dansuri tradiționale cu Dansatorii de pe Someș, vernisajul expoziției pictoriței Ermone Zabel Martaian, un concert vocal instrumental cu surorile Kasabian. Seara se va încheia cu un concert extraordinar al unui virtuoz al acordeonului, David Yengibarian.

Programul artistic al ultimei zile a festivalului, duminică 3 iulie, va începe cu un recital al Trio Axis Mundi, care va cuprinde muzică de Aram Haciaturian și Alexander Arutunian. În continuare va avea loc un concert de muzică klezmer cu formația Mazel Tov și proiecția unui film documentar realizat de Armine Vosganian, la ora 17:00. Seara se va încheia cu un recital extraordinar al cunoscutei interprete Corina Chiriac, care va începe la ora 18:00.

Related posts

Leave a Comment