“Fan club FMI”

Proteste violente în Istanbul, faţă de negocierile pentru un nou împrumut de la FMIPotrivit Antenei 3, ieri au avut loc “Proteste violente în Istanbul, faţă de negocierile pentru un nou împrumut de la FMI”
“100 de persoane au fost arestate în urma unor proteste violente la Istanbul, în Turcia. Oamenii au manifestat faţă de negocierile duse de Guvernul Erdogan în privinţa unui nou împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional. Zilele acestea, la Istanbul are loc Reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.
Manifestanţii s-au adunat la apelurile organizaţiilor de stânga şi ale sindicatelor. Ei au purtat banderole şi pancarte pe care scria: “FMI, prietenul patronilor, duşmanul muncitorilor”.
Guvernul premierului Recep Erdogan negociază de anul trecut acordarea unui nou împrumut din partea FMI care ar trebui să înlocuiască un credit acordat în 2005. În acest fel oficialii turci speră să evite prăbuşirea financiară a statului, dar oamenii spun că sărăcesc tot mai mult.”
Abia acum, citind această ştire, înţeleg “indulgenţa” FMI-ului faţă de noi. Se pare că suntem printre puţinii lor prieteni. Am fost de acord cu condiţiile de împrumut – prin cei cărora le-am conferit legitimitate – şi le-am acceptat “centura de siguranţă” pe care ne-au oferit-o. Am uitat doar un mic amănunt: centura de siguranţă se pune peste mijloc. Această scăpare a noastră a făcut ca “centura” să ne alunece spre gât şi se pare că se transformă încet, dar sigur, într-un ştreang. Ne-am pricopsit cu o datorie externă care, parafrazându-l pe Ştefan cel Mare din Apus de soare – pot spune cu certitudine că “nu e doar a noastră, ci a urmaşilor noştri şi a urmaşilor urmaşilor noştri!”

Related posts

Leave a Comment