Expoziție on-line a Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea

Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea și-a deschis o expoziție on-line, pentru că activitatea instituției de cultură este suspendată pentru public în perioada stării de urgență. Pe site-ul muzeului și pe rețelele de socializare, vizitatorii pot admira fotografii inedite ale membrilor familiei Goga, precum și ilustrări ale unor opere publicate de poetul ardelean.

Muzeul Memorial Octavian Goga funcționează în castelul din Ciucea care le-a aparținut poeților Ady Endre și Octavian Goga. Pentru că, deocamdată, accesul publicului este interzis în muzeu, din cauza pandemiei de coronavirus, directorul acestei instituții de cultură, istoricul Eduard Boboc, a decis să deschidă o expoziție on-line. Ea prezintă fotografii și documente legate de viața și de activitatea lui Octavian Goga.

În viitor, angajații muzeului vor realiza și expoziții on-line dedicate poetului maghiar Ady Endre, mai spune Eduard Boboc.

Castelul din Ciucea a fost ridicat în secolul a XIX-lea de către un avocat din Huedin, Miklos Boncza. Fiica acestuia, Berta Boncza, a devenit soția marelui poet maghiar Ady Endre. Acesta s-a împrietenit cu poetul român Octavian Goga. După Primul Război Mondial și după moartea lui Ady Endre, Berta Boncza i-a vândut castelul lui Octavian Goga, care l-a amenajat pe gustul său. Printre exponatele din muzeul de azi se numără obiecte personale și cărți ale lui Octavian Goga, o tapiserie de mari dimensiuni care înfățișează o vânătoare cu elefanți și care i-a fost dăruită de către șahinșahul Iranului, precum și scrinul de avocat al lui Avram Iancu.

Related posts

Leave a Comment