Expoziţie de podoabe din metal nobil și pietre prețioase, la Casa Memorială Goga

Expoziţia de podoabe realizate din metal nobil și pietre prețioase “Giuvaierele Veturiei Goga” a fost inaugurată la Muzeul din Ciucea în scopul cunoașterii, educării și recreerii publicului vizitator.

“Am inaugurat expoziția pentru a continua misiunea de colecționare, cercetare, conservare și restaurare, comunicare și expunere a mărturiilor materiale și spirituale despre viața și activitatea poetului Octavian Goga” precizează directorului muzeului, Eduard Boboc.

Piesele expuse în Sala de expoziții temporare a instituţiei pot fi admirate pe întreg parcursul lunii iulie, de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00 .

Reprezentând obiecte de podoabă, confecționate din metale sau materiale prețioase cu scopul înfrumusețării sau al etalării bunăstării purtătorului, bijuteriile la gât (șiraguri alcătuite din dinți de animale, cochilii de melci, vertebre de pește, oase, perle, chihlimbar) au fost folosite cel puțin cu 25 000 de ani în urmă, în epoca de piatră, explică reprezentanții Casei Memoriale.

În Epoca Bronzului, cele mai avansate tehnologii de prelucrare a metalelor erau tehnicile de extragere a cuprului și staniului (cositor) din minereul disponibil, și apoi crearea unui aliaj din aceste metale pentru a turna bronzul.

Odată cu începutul prelucrării metalelor, apar obiecte de podoabă de diferite forme (inițial – din metal, iar mai târziu – din sticlă), și abia în sec. XX apar obiecte de podoabă din material plastic, acestea fiind purtate pentru înfrumusețare, pentru etalarea bunăstării sau completarea în mod plăcut şi atractiv a ţinutei sau a vestimentaţiei.

Related posts

Leave a Comment