Experţii Ford, puşi pe treabă pentru a reduce răul de maşină

Traficul aglomerat care implică multe opriri şi porniri şi şoselele virajate înrăutăţesc o afecţiune cu care se confruntă două treimi dintre noi.

Aceasta este mai des întâlnită în cazul pasagerilor, în special la copii şi adolescenţi, fiind accentuată dacă aceştia stau pe locurile din spate, cu ochii pe telefoane sau tablete pe care se joacă sau urmăresc filme.

Într-un studiu recent realizat de Ford cu ajutorul unor experţi în răul de mişcare, pasagerii care au stat cu ochii aţintiţi pe diferite ecrane pe durata unei călătorii scurte au început să se simtă rău în medie după doar 10 minute. Şi toţi subiecţii acestui studiu au fost adulţi.

“Răul de maşină poate să transforme o călătorie de familie mult-aşteptată într-un coşmar în care mama şi tatăl privesc constant în spate, aşteptându-se la ce-i mai rău”, spune Eike Schmidt, inginer de cercetare în cadrul Centrului Ford de Inovaţie şi Cercetare din Aachen, Germania. “Confortul este în centrul atenţiei noastre atunci când dezvoltăm maşinile viitorului şi vrem să facem tot ce putem pentru a reduce răul de maşină”.

Căscatul şi transpiraţia excesivă sunt semnele care avertizează asupra apariţiei unei afecţiuni cauzate de diferenţele dintre semnalele pe care creierul le primeşte de la ochi şi de la organele care asigură echilibrul, localizate în urechea internă. Copiii mici nu au această problemă, care începe să-şi faca efectele atunci când aceştia merg în picioare. Dar animalele sunt şi ele afectate şi, în mod incredibil, chiar şi peştii de acvariu suferă de rău de mişcare, fenomen observat de marinari.

“Răul de maşină este o problemă complexă. Este o reacţie naturală la un stimul artificial care nu poate fi vindecată. Dar analizăm modul în care putem să ameliorăm simptomele”, spune Prof. Dr. Jelte Bos, care activează în cadrul Organizaţiei Olandeze de Ştiinţe Aplicate, specializat în sisteme perceptuale şi cognitive.

În testele iniţiale a fost descoperit faptul că dacă ecranele erau ţinute mai sus şi voluntarii puteau vedea parţial şoseaua, şansele ca aceştia să se simtă rău scădeau. Experimentele ulterioare vor explora posibilitatea ca imaginea şoselei să fie transmisă în habitaclu, astfel încât pasagerii care nu se uită înainte să fie astfel avertizaţi că urmează viraje sau denivelări la trecerea peste poduri, de exemplu.

“În cazul multor păriţi care cred că propriul copil are o problemă cu răul de maşină este posibil ca acesta să aibă pur şi simplu o problemă cu modul în care ei şofează”, adaugă Prof. Bos, care predă de asemenea cursuri de percepţie a mişcării la Vrije Universiteit din Amsterdam şi lucrează la dezvoltarea unui aparat care detectează momentele în care modul în care şoferul conduce ar putea afecta pasagerii care au rău de mişcare. “Adoptarea unui stil de şofat mai liniar face minuni în ceea ce priveşte prevenirea durerilor de cap şi, de asemenea, reduce şi consumul”.

Câteva dintre metodele sugerate de profesorul Bos prin care afecţiunile legate de răul de maşină pot fi diminuate:
• Mutaţi-vă pe locul central din spate sau, preferabil, pe locul pasagerului din dreapta pentru a putea să vedeţi drumul înainte.
• Conduceţi liniar şi pe cât posibil evitaţi frânele bruşte, acceleraţiile brutale şi gropile din asfalt.
• Distrageţi-le atenţia celor care suferă de aceste afecţiuni. O melodie cântată de toată familia ar putea ajuta.
• Beţi Cola, mâncaţi biscuiţi, dar evitaţi cafeaua.
• Folosiţi o pernă sau un suport special pentru a păstra capul fix pe cât posibil.
• Porniţi sistemul de aer condiţionat pentru a face aerul proaspăt să circule.

Despre Ford Motor Company
Ford Motor Company este o companie globală din industriile auto şi mobilitate, cu sediul la Dearborn, Michigan. Cu aproximativ 201.000 de angajaţi şi 62 de fabrici în toată lumea, activităţile principale ale companiei includ proiectarea, producţia, finanţarea de marketing şi asigurarea de service pentru o gamă completă de autovehicule, camioane, SUV-uri şi autovehicule electrice Ford, precum şi autovehicule de lux Lincoln. În acelaşi timp, Ford urmăreşte cu mare interes oportunităţi de dezvoltare prin intermediul Ford Smart Mobility, planul companiei de a deveni lider în domeniile: conectivitate, mobilitate, autovehicule autonome, experienţa clienţilor, date şi analiză.

Ford Europa produce, vinde şi servisează vehicule sub marca Ford pe peste 50 de pieţe individuale şi are aproximativ 52.000 de angajaţi la facilităţile proprii şi aproximativ 68.000 de angajaţi când sunt luate în considerare asocierile în participaţiune şi entităţile neconsolidate. În plus faţă de Ford Motor Credit Company, operaţiunile Ford Europa includ Divizia Ford de Relaţii cu Clienţii şi 24 de facilităţi de producţie. Primele autoturisme Ford au fost livrate în Europa în 1903 – acelaşi an în care a fost fondată Ford Motor Company. Producţia europeană a început în 1911.


Related posts

Leave a Comment