Episcopul uitat: PS Platon Kornyljak a fost unul dintre cei care au întreţinut flacăra speranţei în exil pentru românii din Germania

O figură uitată în istoria românească este cea a unuia dintre episcopii greco-catolici din exil. Platon Kornyljak era de etnie ucraineană şi a slujit în cadrul Bisericii Greco-Catolice Ucrainiene din Exil. Însă episcopul născut în România a cunoscut îndeaproape limba şi cultura românească şi a ajutat parohiile şi misiunile greco-catolice româneşti din exil, de aceea merită recunoştinţa românilor pe care i-a ajutat să îşi menţină vie speranţa în anii grei ai comunismului.

Platon Kornyljak s-a născut în anul 1920, în Regatul României, în satul Stebni, din Bucovina de Nord, azi încorporat în Ucraina, în Regiunea Cernăuţi. El a crescut într-un mediu multcultural şi a învăţat limba română, astfel că, în perioada studiilor sale, a avut ocazia să cunoască îndeaproape şi cultura românească.

 

Tânărul din Stebni şi-a dorit să devină preot şi a primit o bursă de studiu la Roma. Pentru că în Uniunea Sovietică, ce ocupase Bucovina de Nord în anul 1940, Biserica Greco-Catolică era persecutată, Platon Kornyljak a decis să nu se mai întoarcă acasă. A ajuns în Statele Unite ale Americii, unde, în 1945, a fost sfinţit preot de către episcopul Ivan Buchko. Acesta era el însuşi una dintre victimele persecuţiei staliniste. Ivan Buchko fusese, în perioada 1929 – 1940, episcop auxiliar al Eparhiei de Lviv, apoi, după declanşarea persecuţiei staliniste împotriva greco-catolicilor, a reuşit să ajungă în Occident. În perioada 1940 – 1945, el a fost episcop auxiliar al Exarhatului Apostolic Greco-Catolic pentru Ucrainieni în Statele Unite ale Americii, azi Arhiepiscopia Greco-Catolică Ucraineană din Philadelphia. Apoi, episcopul Ivan Buchko a devenit, între 1945 – 1971, primul Vizitator Apostolic al Greco-Catolicilor Ucrainieni din Europa de Vest.

 

Platon Kornyljak a fost remarcat de exarhul apostolic al greco-catolicilor ucrainieni din Statele Unite ale Americii, Constantin Bohachevsky. În perioada 1950 – 1952, Platon Kornyljak i-a fost asistent personal acestuia, iar în perioada 1952 – 1959 a devenit cancelar al Exarhatului Apostolic al Greco-Catolicilor Ucrainieni din Statele Unite. El a acumulat o bogată experienţă în administrarea problemelor exilaţilor, astfel că, în 1959, Sfântul Scaun au decis să îi ofere o nouă misiune.

 

Platon Kornyljak a fost numit Exarh Apostolic al Greco-Catolicilor Ucrainieni din Germania, o jurisdicţie nou-creată, ca urmare a stabilirii în Germania a aunui mare număr de ucrainieni care fgeau de persecuţia sovietică. Ulterior, jurisdicţia sa a fost extinsă şi asupra întregii Scandinavii. Preotul născut în România a fost hirotonit ca episcop titular de Castra Martis, un vechi sediul episcopal din provincia romană Dacia Ripensis. Atribuirea acestui scaun episcopal a avut o puternică încărcătură simbolică, pentru că episcopul de etnie ucraineană nu şi-a uitat nici ţara de origine. PS Platon Kornyljak a sprijinit, pe cât a putut, activitatea Misiunii Române Unite din Germania, condusă de monseniorul Octavian Bârlea. Printre altele, PS Platon Kornyljak a fost cel care a sfinţit, în 14 iulie 1985, iconostasul mobil pe care românii greco-catolici din Munchen primiseră permisiunea să îl instaleze în biserica romano-catolică Sfânta Elisabeta.

 

PS Platon Kornyljak a fost unul dintre participanţii la Conciliul Vatican II. Acolo, el a dat glas suferinţelor bisericii catolice de toate riturile persecutată dincolo de Cortina de Fier. În Ucraina, Biserica Greco-Catolică fusese interzisă din anul 1946, iar în România din 1948. PS Platon Kornyljak şi-a onorat misiunea primită până în anul 1996, când s-a retras pentru că ajunsese la vârsta de 76 de ani. Episcopul născut în România a murit în Munchen, în anul 2000, după ce avusese satisfacţia să vadă că exarhatul ctitorit de el devenise o structură solidă, care dispunea de propria sa catedrală (foto) în capitala Bavariei.

Related posts

Leave a Comment