Episcopii catolici din România reuniți în sesiunea de toamnă la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni

Conferinţa Episcopilor catolici din România (CER) s-a reunit în ultima săptămână din septembrie, în sesiunea de toamnă, sub conducerea Arhiepiscopului Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, IPS Aurel Percă, la Mănăstirea Carmelitană din comuna Ciofliceni.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, citat de Agerpres, întrunirea care reunește toţi episcopii catolici de ambele rituri (romano-catolic şi greco-catolic) din România, este prima care se desfăşoară în format fizic de la declanşarea pandemiei. La această sesiune de lucru au participat pentru prima oară și noii ierarhi catolici, precum PS László Kerekes, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș și PS Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Episcopiei de Lugoj.

Printre temele dezbătute de ierahi este inclusă și participarea românească la Sinodul Episcopilor catolici din întreaga lume ce se va desfăşura la Roma, în octombrie 2023. Pe 17 octombrie 2021 va începe prima etapă a parcursului sinodal: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în aprilie 2022. Situaţiile concrete care ţin de viaţa Bisericilor locale catolice din țară reprezintă un alt punct din agenda Conferinței episcopale. În prima zi a lucrărilor, episcopii s-au bucurat de prezenţa Arhiepiscopului Giampietro Dal Toso, preşedinte al Operelor Misionare Pontificale de la Vatican, care a vorbit despre importanţa dimensiunii misionare a Bisericii şi despre cooperarea cu structurile bisericilor locale. Invitatul special din ultima zi a sesiunii a fost Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite, Preafericirea Sa Youssef Absi, care a prezentat  situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu, într-un context al escaladării conflictelor din regiune.

Următoarea sesiune a CER va avea loc la Timișoara în perioada 7-9 aprilie 2022, fiind găzduită de Dieceza Romano-Catolică din Timișoara. Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an (primăvara și toamna) și reunește toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România. (foto: CER)

Related posts

Leave a Comment