Doliu în teatrul românesc: A murit Ion Caramitru

Actorul Ion Caramitru a murit, duminică, 5 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani, la spitalul Elias din Capitală.

Marele Caramitru a fost actor de teatru și film, dar și regizor.

Totodată, a fost director al Teatrului Național din București din 2005, dar și ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.

Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în “Pădurea spânzuraților” în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute producții în care a jucat se numără “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, “Moartea lui Danton” de Georg Büchner, Oresteia de Eschil, “Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, “Mincinosul” de Carlo Goldoni.

Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția).

În 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din București, iar în 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În 1995 a fost decorat de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”.

Drum lin printre stele, Maestre!

Related posts

Leave a Comment