Un ultim omagiu adus, la Cluj, celui mai mare canoist român, Ivan Patzaichin

Caiac Smile organizează luni, 6 septembrie 2021, la Cluj, o acțiune în memorian Ivan Patzaichin. Aceasta va consta în antrenamente de canoe, iar invitat special este Alexandru Bologa, sportivul paralimpic clujean medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din august 2021.

Momentul este programat de la ora 13:30, pe lacul Gheorgheni din Iulius Parc.

“Trecerea în neființă a marelui campion canoist ne-a determinat să modificăm conținutul antrenamentelor din cadrul proiectului ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”. Astfel, înlocuim caiacele cu canoe și îi inițiem pe cei interesați în tainele acestui minunat sport. Vor putea participa atât beneficiarii proiectului, cât și oricine trece pe lângă debarcaderul nostru mâine, începând cu ora 12:00, până la ora 15:00”, susțin organizatorii.

Reamintim faptul că marele canoist Ivan Patzaichin a încetat din viaţă duminică, 5 septembrie 2021, la vârsta de 71 de ani. Ivan Patzaichin era internat de trei luni la Spitalul Elias din Capitală. Sportivul suferea de o boală incurabilă.

Legendarul canoist a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, cucerind patru medalii de aur și trei de argint. În plus, Ivan Patzaichin are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale, dintre care opt de aur. Alături de nume precum Ilie Năstase, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi, Patzaichin a fost unul dintre sportivii care au dus România pe cele mai înalte culmi.

Patzaichin a intrat în istoria sportului mondial drept ”Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurile Olimpice din 1972, românului i s-a rupt pagaia imediat după startul în cursa de canoe simplu 1.000 m.  Ivan Patzaichin a uimit pe toată lumea, vâslind cu ciotul rămas și terminând cursa în aplauzele tuturor celor prezenți. După ce a fost inițial descalificat, a fost primit în recalificări, și doar că a ajuns în finală, ci a cucerit și aurul olimpic, în urma unei curse pe care a dominat-o cu autoritate.

Condoleanțe familiei îndurerate și unei țări întregi care râmâne cu obligația morală de a-i păstra vie amintirea! Dumnezeu să îl odihnească…

Related posts

Leave a Comment