Dintr-o haltă de tren, o familie din Cluj s-a mutat în casă nouă

O familie care locuia de 14 ani într-o „cameră de intervenție” a CFR de 12 mp s-a mutat într-o nouă locuință oferită de Habitat, în comuna Apahida. Aceasta este locuinţa cu nr. 74 pe care asociaţia Habitat for Humanity Cluj a construit-o în judeţul Cluj în cei 13 ani de activitate.

Niciodată această familie nu și-ar fi permis o locuință. Stâlpul casei este mama care își crește singură cele două fiice într-o „cameră de intervenție” a CFR de 12 mp, compusă dintr-un hol, o cameră mică şi o cămară, în comuna Apahida. Nu existau încăperi care să poarte denumirea de „baie” sau „bucătărie”, încălzirea se făcea pe lemne cu sobă de teracotă, iar apa era „împrumutată” de la un vecin, contra unei sume de bani. ”Nici fântâna din curte nu merge. Aduc apă cu găleata de la un vecin şi îi plătesc la sfârşit de lună. Când facem baie, încălzim apa pe sobă sau pe aragaz – când este vară şi avem butelie – şi ne spălăm în covată, pe rând. E greu şi pentru fete într-o singură cameră: acolo te speli, acolo faci mâncare, acolo dormi şi faci temele. Pe măsură ce fetele cresc, e din ce în ce mai greu pentru că spaţiul e foarte strâmt şi ele sunt acum adolescente şi au nevoie de intimitate”, spunea mama celor două fete, când familia a intrat în proiect. Construcţia a fost făcută pe terenul propriu al familiei care a fost lăsat ca moştenire de către tatăl fetelor. Acum, familia locuieşte într-o casă sigură şi decentă, compusă din sufragerie, două dormitoare, două băi, un hol şi o bucătărie. Atât mama, cât şi fetele au acum spaţiul şi intimitatea necesare dezvoltării personale. „Bucuria pe care o simt acum, când îmi văd casa înălţată, este foarte greu de exprimat în cuvinte. Am aşteptat foarte mult acest moment şi acum văd cum se înfăptuieşte visul meu şi al copiilor mei. Este extraordinar să vezi cum atâţia oameni, veniţi din toate colţurile lumii, te ajută fără a aştepta nimic în schimbul efortului lor. Mulţumesc în primul rând asociaţiei Habitat Cluj pentru suţinere şi ajutor. Le mulţumesc tuturor voluntarilor pentru ajutorul nemăsurat pe care mi l-au oferit şi sunt fericită că am putut lucra, alături de ei, la construcţia noului meu habitat. Fără toţi cei care ne-au ajutat, nu am fi reuşit să realizăm ce s-a realizat. Le mulţumim din suflet tuturor!” a spus femeia întrebată cum se simte în casă nouă şi ce simte acum, la final de proiect.
De la demararea proiectului „Bilet HABITAT pentru ACASĂ!” în luna octombrie 2010 şi până la finisarea casei, în construcţia locuinţei familiei M. au fost implicate: 7 echipe de voluntari locali şi 6 echipe de voluntari internaţionali venite prin programul Global Village, care au efectuat în total peste 3.000 de ore de voluntariat.

Related posts

Leave a Comment