Decanii facultăţilor de medicină din România cer Ministerului Educaţiei introducerea lecţiilor pentru sănătate în şcoli

Preşedintele Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România, prof. dr. Anca Buzoianu, a declarat la Cluj că organizaţia pe care o conduce a cerut, în mod oficial, Ministerului Educaţiei Naţionale introducerea în curicula naţională, la clasele I-IV, a lecţiilor de educaţie pentru sănătate.Anca Buzoianu a declarat că incidenţa unor boli ar fi mult mai mică dacă elevii ar fi educaţie pentru prevenţie, încă de la cele mai mici vârste. Ea a dat exemplul ţărilor nordice, care au introdus educaţia pentru sănătate încă din anii ’70. “Ca rezultat a acestui fapt, este lucru dovedit statistic faptul că după 30 de ani, a scăzut incidenţa bolilor cardio-vasculare în aceste ţări”, a exemplificat Anca Buzoianu puterea educaţiei timpurie. Aceaste declaraţii au fost făcute în cadrul evenimentului „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”, care a avut loc la Cluj-Napoca. Potrivit participanţilor la această conferinţă, prevenţia şi informarea corectă poate face minuni şi în cazul cancerului mamar sau al celui ovarian.

În România 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III. În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân.

Descoperite la timp, atât în cancerele de sân cât și în cele de ovar se poate interveni mai eficient, șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate, mai redus.

Efectuarea controalelor medicale periodic și informarea constantă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-și proteja sănătatea și pentru a depista eventuale afecțiuni în stadii incipiente, potrivit specialiștilor.

Related posts

Leave a Comment