De ce există un interes tot mai mare pentru agricultura ecologică în Transilvania

Interesul pentru agricultura ecologică este tot mai mare în Transilvania. Și aceasta pentru că atât Uniunea Europeană, cât și Guvernul României alocă sume tot mai mari pentru a sprijini acest tip de agricultură. Oficialii europeni ar dori ca, până în 2030, agricultura ecologică să fie practicată pe minim 25 la sută din suprafața agricolă a României, iar pentru atingerea acestui obiectiv au alocat sume impresionante prin intermediul programului Green Deal. În total, agricultura românească va beneficia de 21,65 de miliarde de euro în acest interval bugetar european, spun specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Zona Transilvaniei are mult mai multe ferme de dimensiune medie și mică decât alte regiuni ale țării, în timp ce numărul fermelor mari este foarte redus. De aceea, interesul transilvănenilor pentru a face tranziția spre agricultura ecologică este mult mai mare, deoarece produsele bio sau eco sunt mai scumpe decât cele clasice, spun specialiștii în economie agrară.

Agricultura ecologică nu înseamnă revenirea la ogoarele arate cu cai sau cu boi, ci va fi intens tehnologizată, spune decanul Facultății de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Roxana Vidican.

Tranziția spre agricultura ecologică va fi mai ușoară pentru producătorii de alimente tradiționale, pentru că, în mod obișnuit, aceștia nu folosesc substanțe chimice, spun producătorii.

Adoptarea modelului ecologic în agricultură este accelerată de banii europeni. În cadrul politicii Green Deal au fost alocate sume generoase, de peste 20 de miliarde de euro, pentru a stimula acest proces.

Related posts

Leave a Comment