“Dacă România ar opri reformele din acordul cu FMI ar avea loc un dezastru”


Premierul Emil Boc a declarat, într-un interviu acordat Financial Times (FT), că “ar avea loc un dezastru” dacă România ar opri reformele convenite în acordul cu FMI.”Respectarea acordului cu FMI (…) este una dintre principalele priorităţi ale României. Dacă România ar opri aceste reforme, ar avea loc un dezastru (…) Avem nevoie de un stat normal, cu cheltuieli normale, şi vor face reduceri acolo unde este necesar”, a arătat Boc.
Premierul a mai spus că autorităţile române nu doresc să majoreze taxele percepute mediului de afaceri pentru a-şi respecta obligaţiile asumate în faţa creditorilor internaţionali, potrivit FT.
Totodată, Boc a calificat reducerea personalului bugetar, “restrângerea” cheltuielilor salariale şi reformele din sistemul pensiilor drept factori esenţiali pentru scăderea deficitului bugetar şi modernizarea statului, odată cu eforturile de relansare a creşterii economice.
FT notează că Guvernul este susţinut de o majoritate “subţire” în Parlament, care ar putea afecta capacitatea Executivului de a implementa noi măsuri de austeritate dacă parlamentarii de stânga şi sindicatele se opun.
“Nu avem în prezent o majoritate puternică (…) dar avem o majoritate. Ce ni s-ar putea întâmpla mai rău decât în 2009?”, se întreabă retoric Boc.
Premierul este împotriva majorării taxelor pentru creşterea veniturilor bugetare şi descrie taxa unică de 16% drept un stimul pentru investiţiile străine, care va ajuta la crearea de locuri de muncă, menţionează Financial Times.

Related posts

Leave a Comment