Cum respectă instituțiile publice drepturile persoanelor cu handicap

– Scrisoare deschisă doamnei ministru Mariana Câmpeanu –

de Aurelia Cristea, deputat PSD

Stimată doamnă ministru,

În date de 26 iunie 2013 v-am transmis o întrebare privind respectarea de către instituţiile publice a normei de angajare a persoanelor cu handicap. Chiar dacă nu mi-ați raspuns în scris, vă mulțumesc că ați transmis solicitarea mea mai departe, ministerelor, şi aţi impus publicarea numărului de angajaţi cu handicap în instituțiile statului, de la cel mai înalt nivel.
Recunoașterea și respectarea dreptului persoanelor cu dizabilități de a beneficia de măsuri care să le îmbunătățească șansele de integrare socială și profesională, precum și participarea la viața comunității nu trebuie să rămână doar la nivel de statistici sau bune intenții declarate.
Sunt convinsă că stă în puterea societății noastre, cât și în managementul instituțional, să fim mai atenți la detaliile care duc spre profunzimea problemei: rampe de acces funcționale, în toate instituțiile, toalete adaptate pentru persoane cu nevoi specifice, accesul în mijloacele de transport și respectarea parcării auto speciale, care în multe cazuri este ocupată chiar de angajații instituției respective.
Este inadmisibil ca oameni a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau anatomice într-un stadiu ireversibil să fie sufocați de birocrație (cazul persoanelor cu handicap de la Ploieşti aduși la comisie pe targă) iar cei ce se fac vinovați pentru astfel de situații trebuie să suporte consecințele legii.
Pentru a reuși să intrăm în rândul țărilor europene și în acest domeniu este important să oprim tratarea cetățenilor cu dizabilităţi, ca pe nişte persoane care reprezintă o povară pentru stat.

Potrivit Legii 488/2006, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Related posts

Leave a Comment