,,Cum să-ți desenezi o lume”

,,Cum să-ți desenezi o lume”, o expoziție de bandă desenată și realitate augmentată va fi găzduită de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei, începând de marți, 10 octombrie 2023, de la ora 18:00, în Galeria Cellarium a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21).

Expoziția de artă narativă reprezintă o retrospectivă a activității artistice din ultimul deceniu a ilustratoarei clujene Ileana Surducan. Aceasta reunește trei proiecte de ilustrație și bandă desenată: Prezentul în dar, Jurnalul de dans și Comori, Gânduri și Nimicuri, prezentate pentru prima dată la Cluj-Napoca în acest format. Cele trei proiecte au ca numitor comun folosirea narațiunii și a metaforelor vizuale pentru a transforma o experiență personală într-una universală, și a da emoțiilor și amintirilor trăite un sens profund cathartic. Prin utilizarea realității augmentate (AR), expoziția oferă o experiență imersivă în care realitatea devine material de joc și explorare creativă.

Aceata va putea fi vizitată până în 19 octombrie 2023, de miercuri până duminică, orele 10:00-18:00, ultima intrare ora 17:00.

Ileana Surducan este o ilustratoare și autoare de bandă desenată din Cluj-Napoca, care lucrează atât cu instrumente tradiționale, cât și digitale. Folosește mediul vizual ca unealtă de storytelling, pentru a transmite mesaje codificate în emoție. Poveștile ei traduc întâmplări personale în experiențe universale și conțin multiple nivele de semnificație, care îmbină cotidianul cu fantasticul. Umorul observațional o ajută să facă conexiuni neașteptate cu o notă de absurditate, și să creeze narațiuni care invită la introspecție. Lucrările publicate în țară și străinătate includ romane grafice, antologii de bandă desenată și cărți ilustrate.

Related posts

Leave a Comment