Cum atrage Saschizul turişti britanici, germani, belgieni şi ruşi

O veche aşezare săsească din Transilvania, Saschiz, din judeţul Mureş, se transformă într-o destinaţie turistică aparte. Turiştii din toată Europa se adună în Saschiz pentru a admira patrimoniul construit, care include o biserică fortificată aflată în patrimoniul UNESCO, un turn de apărare asemănător Turnului cu Ceas din Sighişoara, precum şi o cetate ţărănească de apărare ridicată pe dealul din apropierea localităţii. De asemenea, turiştii străini vor să descopere gastronomia locală, dar şi ospitalitatea transilvăneană şi să se bucure de ambianţa hanurilor amenajate în vechi gospodării săseşti.

 

 

 

 

 

Saschizul are toate şansele să devină o destinaţie turistică remarcabilă. Patrimoniul său construit reprezintă principala atracţie. Satul fondat de coloniştii germani a fost atestat documentar din anul 1308. Biserica fortificată din Saschiz a fost inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii şi se află într-o stare foarte bună, după ce a fost restaurată cu ajutorul materialelor şi tehnicilor tradiţionale. Biserica, ce aparţine azi comunităţii evanghelice, a fost ridicată în anul 1493, pe locul unei biserici în stil romanic. Ea a fost dedicată Sfântului Ştefan şi a fost de la bun început unul dintre cele mai importante edificii ale saşilor ardeleni. O vreme, în Saschiz, a funcţionat chiar capitlul săsesc, care îi reunea pe cei mai importanţi clerici romano-catolici ai germanilor din Transilvania, iar Saschizul a rivalizat ca importanţă cu Sighişoara. În vremea principelui Mihail Apafi I, în biserică s-a întrunit Dieta Transilvaniei. Lăcaşul de cult este folosit şi în prezent de către comunitatea evanghelică, însă găzduieşte şi numeroase evenimente culturale. Turiştii pot vizita biserica restaurată, dar şi ruinele cetăţii ţărăneşti care a fost construită de locuitorii a şapte sate pentru a avea o pavăză contra invaziilor mongole şi turceşti. De asemenea, pot descoperi tradiţiile şi gastronomia locală în hanurile amenajate în vechile gospodării săseşti. Vizitatorii vin din întreaga lume, spune proprietara unui han în care a fost amenajată şi expoziţie muzeală cu caracter etnografic, Lidia Stoichiţescu. ”Avem turişti britanici, germani, dar şi belgieni sau ruşi”, spune Lidia Stoichiţescu. Proprietara Hanului Cetăţii a amenajat această unitate turistică într-o casă care fusese utilizată de două familii de saşi. Vechea bucătărie a fost demolată pentru a face loc unei terase. În pod au fost amenajate camere pentru oaspeţii hanului. Unitatea turistică are propriul său cuptor de pâine, iar turiştii pot gusta din alimentele locale sau se pot delecta cu un pahar de socată rece, preparată după reţetele vechi de sute de ani, păstrate în comunitate. Lidia Stoichiţescu a renunţat la viaţa comodă pe care o ducea în Braşov pentru a experimenta provocările pe care le presupune traiul într-una dintre cele mai interesante comunităţi din Transilvania.

 

 

Modelul pentru transformarea satelor săseşti în destinaţii turistice pare să fie Viscri. Acest sat a devenit cunoscut în întreaga lume după ce moştenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii, prinţul Charles, şi-a cumpărat o casă în Viscri. Zona bisericilor fortificate este promovată drept destinaţie turistică şi de membrii Familiei Regale a României.

 

Related posts

Leave a Comment