Cum a renascut invatamantul profesional si dual la Cluj

În ultimii ani, Clujul a devenit judeţul cu cele mai mari performanţe şcolare obţinute în examene precum Bacalaureatul sau Evaluarea Naţională. În acest context, în care performanţele liceelor clujene este satisfăcătoare, preocuparea principală a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean este dezvoltarea şcolilor profesionale şi duale. Aceste iniţiative sunt susţinute şi de mediul de afaceri, dar şi de universităţi, pentru că Clujul se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Elevii acestor şcoli primesc burse din partea statului român, dar şi din partea companiilor private.

 

 

În ultimii ani, numărul claselor din învăţământul profesional şi dual a urcat constant. În urmă cu patru ani, erau 42 de astfel de clase, însă, în acest an, sunt 57 de clase în şcolile profesionale şi duale. Fiecare elev are garantată posibilitatea de a face practică într-o mare companie. Şi aceasta pentru că mediul de afaceri susţine şi finanţează dezvoltarea învăţământului profesional.

 

În acest proces s-au implicat şi universităţile clujene. De exemplu, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj susţine o şcoală profesională destinată lucrătorilor agricoli, deschisă în comuna Râciu, din judeţul Mureş. Acum, universitatea clujeană vrea să dezvolte o şcoală de potcovari, spune prorectorul universităţii clujene, Adrian Oros.

 

Una dintre cele mai grele sarcini a fost convingerea elevilor să se înscrie în aceste şcoli profesionale. Au fost organizate caravane, dar şi campanii pe reţelele de socializare, care au fost bine primite de elevi.

 

În timpul studiilor, fiecare elev primeşte o bursă de 200 de lei pe lună din partea statului român. De obicei, şi agenţii economici oferă o bursă suplimentară, de încă 200 de lei pe lună. Companiile mai oferă şi ateliere pentru practica profesională, echipament de protecţie, dar şi stagii plătite de practică. Statisticile arată că mai mult de 90 la sută dintre absolvenţii şcolilor profesionale primesc oferte de angajare în mai puţin de trei luni de la finalizarea studiilor.

Related posts

Leave a Comment