Cu ce venituri rămân bugetarii, în urma reducerilor salariale

Bugetarii vor pierde până la 2.000 de lei în urma reducerilor salariale de 25%. Calculul a fost făcut în funcţie de venitul mediu pe care îl câştigă diferite categorii sociale: de la şomeri şi până la preoţi.Veniturile bugetarilor vor fi reduse cu sume de la 68 până la 2.000 de lei
Militarii câştigă în momentul de faţă în medie 2.000 de lei lunar. Vor rămâne cu 1.500 de lei după ce legile austerităţii vor intra în vigoare. De aceste reduceri vor scăpa însă militarii din Irak şi Afganistan.
Venitul mediu al unui profesor este de 1.200 de lei. Vor pierde 300 de lei conform noilor calcule. Învăţătorii vor merge acasă cu doar 675 de lei.
Venitul mediu al unui poliţist va fi de 1.262 de lei, după ce lefurile lor vor fi reduse cu 25%. Va pierde astfel, 420 de lei lunar.
Medicii câştigă în momentul de faţă 1.400 de lei, dar vor avea mai puţin decât un funcţionar public, adică 1.050 de lei. Funcţionarii publici vor pierde şi ei din venituri, în medie 525 de lei.
Procurorii rămân cu 2.625 de lei şi pierd lunar 875 de lei. Judecătorii sunt exact în aceeaşi situaţie.
Veniturile diplomaţilor scad de la 8.000 de lei lunar la 6.000. Cercetătorii rămân cu 1.500 de lei pe lună. Muzicienii şi actorii vor câştiga în medie 1.050 de lei pe lună, iar preoţii vor rămâne cu 750 de lei.
Pensionarii câştigau până acum în medie 678 de lei. După tăierile de 15 la sută vor rămâne cu un venit mediu de 576 de lei. Şomerii vor pierde şi ei 68 de lei din indemnizaţie şi vor primi, din momentul în care legea intră în vigoare, 382 de lei lunar.
Un consilier juridic din cadrul unei primării, cu o vechime de 20 de ani are, de trei ani, un salariu de 900 de lei. “Lucrul care mă îngrijorează în momentul de faţă este această reducere, cu care o să ajung la mai puţin de vreo 700 de lei. Nici nu ştiu la ce mai pot să renunţ”, a spus angajatul statului.

Reducerile salariale nu vor intra în vigoare de la 1 iunie

Pentru ca aceste reduceri salariale să intre în vigoare de la 1 iunie, aşa cum au anunţat guvernanţii iniţial, Executivul ar fi trebuit să îşi asume în urmă cu câteva zile răspăunderea pe cele două legi de austeritate. Dar Guvernul abia a adoptat luni forma finală a celor două proiecte.
Executivul a admis patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor, a anunţat primul-ministru Emil Boc.
Astfel, pensia socială minimă nu scade sub 350 lei, iar reducerile de salarii şi pensii se vor aplica de la data intrării în vigoare a actelor legislative.
Emil Boc a mai anunţat că salariile angajaţiilor cabinetelor parlamentare, plătite din sumele forfetare ale parlamentarilor, se reduc cu 25%. De asemenea şi veniturile membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale care intră vor intra sub incidenţa legii pentru reducerea cu 25% “pentru egalitate de tratament”. Aceeaşi măsură se va aplica şi membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă dar şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Related posts

Leave a Comment