Criză în UE: Opt bănci europene, cu filiale în România, au picat la testul de stres

Opt bănci europene nu sunt suficient de puternice pentru a face faţă unei recesiuni prelungite şi trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,5 milioane de euro, iar alte 16 bănci abia au reuşit să treacă testele de stres, a anunţat vineri Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Wall Street Journal. Analiştii se aşteptau ca aproximativ 20 de bănci să nu reuşească să treacă testele de stres, anunţă Agerpres.Rezultatele testelor de stres derulate în rândul a 91 de bănci arată că cinci bănci din Spania, două din Grecia şi una din Austria nu au reuşit să treacă testele de stres. Numele băncilor care nu au trecut testele de stres vor fi publicate ulterior.
Potrivit Agerpres, banca austriacă ce nu a trecut testele este Volksbanken.
În România, Volksbank a înregistrat o pierdere de 153,4 milioane euro, în 2010. Costurile cu provizioanele de risc s-au dublat, din cauza numărului mare de clienţi care nu şi-au mai putut plăti ratele la credit, ceea ce a făcut să crească puternic cheltuielile băncii.
Şapte bănci spaniole au trecut cu greu testele, dar şi o bancă din Cipru, două din Germania, două din Grecia, una din Italia, două din Portugalia şi una din Slovenia.
În Irlanda, care a primit anul trecut asistenţă financiară, după implozia sistemului bancar, toate cele trei bănci participante la testele de stres le-au trecut cu uşurinţă.
Autoritatea Bancară Europeană a anunţat că băncile implicate în testele de stres şi-au majorat capitalul cu 60 miliarde de euro în primele patru luni din 2011. Dacă testele ar fi luat în calcul situaţia financiară a băncilor la 31 decembrie, 20 de bănci ar fi picat, având împreună nevoie de o majorar de capital de 26,8 miliarde de euro, susţine EBA.
Băncile testate provin din 21 de ţări şi reprezintă 65% din activele bancare din UE. Cea mai reprezentată ţară este de departe Spania, cu 25 de bănci, urmată de Germania, cu 13 bănci, şi Grecia, cu şase bănci.
Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse unei prime runde de teste de stres şi doar şapte instituţii nu au reuşit să treacă aceste teste. Analiştii au criticat prima rundă de teste de stres pentru că a utilizat criterii mult prea relaxate.
Pe listă se regăsesc majoritatea băncilor străine care operează în România: Erste Bank Group, Raiffeisen Bank International, Marfin Popular, Bank of Cyprus, Societe Generale, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank, OTP Bank, UniCredit SpA, ING Bank, BCP şi Royal Bank of Scotland. Pentru prima dată va fi testată şi Oesterreichische Volksbank AG (Austria).

Related posts

Leave a Comment