Contraste serioase în dezvoltarea satelor din județul Cluj

Satele din Transilvania reprezintă o lume contrastantă. Există sate de dimensiuni foarte mari, precum Florești, Baciu și Apahida, care se compară cu orașele, există sate foarte bine organizate, precum Feleacu ori Sâncraiu, dar există și cătune izolate, în care oamenii trăiesc ca în secolul al XIX-lea.

Mediul rural din Transilvania presupune contraste foarte mari între satele din regiune. În județul Cluj, în cea mai bună situație se află comunele din apropierea reședinței de județ. Așa ar fi comunele Florești, Baciu și Apahida. În Florești, o comună cu aproximativ 70.000 de locuitori, este în construcție viitorul spital regional de urgență. În comună, există numeroase cabinete medicale, stomatologice și farmacii. De asemenea, a fost construită de la zero o școală, iar o alta va fi construită în curând. În Baciu, există un mare spital privat, iar școlile au fost modernizate.

În Apahida, există, de asemenea, clinici și cabinete medicale și stomatologice, precum și mai multe farmacii. În comunele mai mici, dar care sunt foarte bine administrate, precum Mociu, Sâncraiu sau Feleacu, există cabinete medicale moderne și, în unele cazuri, și subunități SMURD ori centre medicale de permanență.

Însă există și sate mici, izolate în Munții Apuseni ori pe Câmpia Transilvaniei, care nu dispun de medici, stomatologi sau farmaciști. Accesul locuitorilor lor la serviciile medicale este dificil. Există inițiative ale unor organizații neguvernamentale, precum CERT Transilvania, care organizează caravane medicale ori stomatologice și care fac apel la pasionații de mașini 4×4 pentru a duce medicamentele necesare locuitorilor din aceste sate izolate. Însă, mai ales iarna, în caz de urgență, aceștia sunt preluați cu elicopterele SMURD.

CITEȘTE ȘI:

Daniel David: Avem nevoie de reforme pentru că a crescut analfabetismul funcțional

Un fost stareț al Mănăstirii Nicula ar putea deveni sfânt al Bisericii Catolice

Related posts

Leave a Comment