Concert vocal-simfonic al Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” la Biserica Reformată

Prima săptămână a lunii aprilie se încheie, la Filarmonica de Stat ,,Transilvania”, cu un concert vocal-simfonic, avându-l din nou la pupitrul Orchestrei pe dirijorul József Horváth, într-un concert care va avea loc la Biserica Reformată de pe Strada Mihail Kogălniceanu, joi seară, în 6 aprilie, de la ora 19:00.

Invitații serii sunt soliștii Gabriel Gyarmati (trompetă), Renáta Gebe-Fügi (soprană) și Szilvia-Klára Gáspárik (mezzosoprană) care vor interpreta alături de orchestra noastră lucrări de Georg Friedrich Handel, Johann Baptist Georg Neruda și Giovanni Battista Pergolesi.

În mod normal, Handel compunea un concert cu câteva zile înainte de premieră. Cu toate acestea, pentru cele 12 concerte din op. 6, el și-a dedicat o lună întreagă energia care în mod normal era necesară pentru a compune o operă sau un oratoriu. Joi seară publicul va asculta Concerto grosso op. 6, nr. 10, în re minor, o lucrare care are forma unei suite de dansuri baroce, introduse de o uvertură franceză.

Unul dintre cele mai îndrăgite concerte pentru trompetă este de fapt un concert pentru corn, compus de Neruda în 1750 la Curtea din Dresda, unde i-a întâlnit pe cei mai virtuoși corniști ai vremii. Joi seara, Gabriel Gyarmati va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Concertul în Mi bemol major pentru trompetă.

Reprezentant al școlii de compoziție de la Napoli, Pergolesi s-a bucurat de o viață muzicală intensă. Cariera începută timpuriu, la vârsta de 20 de ani, a fost întreruptă brutal de o moarte prematură cauzată de tuberculoză. Lucrarea lui Pergolesi a înregistrat un succes formidabil, mărturie stând numeroasele ediții tipărite care au apărut de-a lungul secolului al 18-lea, precum și manuscrisele care se regăsesc în biblioteci din întreaga lume. Inovativă pe tărâmul muzicii sacre, prin faptul că reprezintă un răspuns profund personal la o experiență religioasă, Stabat Mater de Pergolesi avea să deschidă drumul pentru abordările personale și emoționale ce vor culmina cu Recviemul lui Verdi, 150 de ani mai târziu. Lucrarea a devenit una dintre piesele sacre cele mai îndrăgite ale perioadei sale și a fost prelucrată ulterior de compozitori ca Bach, J. A. Hiller sau Abbé Vogler. Dar varianta cea mai cunoscută a fost realizată la Capela Curții de la Viena, în jurul anului 1800, când Salieri, Süssmayr și Ignaz Xaver Ritter von Seyfried au adăugat doi soliști, instrumente de suflat din lemn și tromboane. Apoi, lucrarea a fost prelucrată de Otto Nicolai și alți trei colegi ai săi, variantă care a fost prezentată publicului vienez la jumătatea secolului al XIX-lea.

Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Related posts

One Thought to “Concert vocal-simfonic al Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” la Biserica Reformată”

  1. […] Concert vocal-simfonic al Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” la Biserica Reformată […]

Leave a Comment