Concert de opera la scoala din Vistea

Locuitorii satului Viştea din judeţul Cluj, un sat cu populaţie majoritar maghiară, au umplut sala de spectacole a şcolii din localitate, la cel  de-al doilea eveniment din cadrul proiectului „Hai în Sat la Operă”.    

Artişti de renume le-au oferit sătenilor o oră şi jumătate de spectacol inedit, în cadrul căruia au fost interpretate arii de operă, operetă, precum şi prelucrări ale unor şlagăre. Proiectul „Hai în Sat la Operă” este un concept unic al Asociaţiei Culturale „Hai în Sat”, conturat pe ideea de a contribui la promovarea artei şi culturii în mediul rural.

 

„Este pentru prima oară când în satul Viştea vin artişti de la Operă şi când am auzit că ei urmează să vină aici, nu am putut să credem! Asa că am venit să-i vedem şi să-i auzim cum cântă”, a spus o localnică. Un sătean, la rândul său, mărturisit că „Nu m-am gândit niciodată că aşa un eveniment poate să aibă loc în satul nostru, dar acum vrem să îi mai vedem aici la Viştea pe artiştii de la Operă”.    

Evenimentul din Viştea este al doilea dintre cele 10 evenimente artistice prin care solişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca oferă gratuit publicului de la ţară posibilitatea de a avea acces la un gen muzical la care, de regulă, au acces atât de facil doar locuitorii din mediul urban.      

 

La încheierea evenimentului, preşedintele Asociaţiei Culturale „Hai în Sat”, George-Alin Pop a afirmat că „După succesul de acum două săptămâni, din Suceag, spectacolul de la Viştea, desfăşurat cu sala arhiplină şi în permanente aplauze a confirmat încă o dată faptul că satul merită pe deplin astfel de contexte prin care locuitorii comunităţilor rurale să ia contact direct cu arta şi cultura, iar noi, ca organizaţie non-guvernamentală, prin  aceste evenimente, ne validăm rolul pe care ni l-am asumat – acela de a diminua discrepanţa dintre cele două medii, rural şi urban”. 

                      

Proiectul „Hai în Sat la Operă” continuă cu următorul spectacol care va avea loc în data de 11 noiembrie, în Mărişel. Până în luna februarie a anului viitor, astfel de evenimente să mai aibă loc în 25 noiembrie în Sîncrai, 2 decembrie în Coruş, 9 decembrie în Mănăstireni, 13 ianuarie în Popeşti, 27 ianuarie în Mera, 10 februarie în Aghireşu şi 24 februarie în Baciu.        

Related posts

Leave a Comment