Comunitatea UBB deplânge moartea Papei Benedict al XVI-lea

Comunitatea academică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) deplânge moartea Papei Benedict al XVI-lea. El a fost Doctor Honoris Causa al universității clujene, din anul 2005.

”UBB se alătură celor mulți care se simt în doliu la moartea Papei Benedict XVI.

Papa Benedict al XVI a fost și un membru al comunității noastre academice, Doctor Honoris Causa al UBB, un susținător nu doar al facultăților de teologie catolică, dar, ca intelectual și gânditor de marcă, al întregii comunității UBB.

Opera sa intelectuală, teologică și filosofică, a susținut atât afirmarea creștinismului, cât și fundamentul iudeo-creștin al civilizației moderne”, menționează reprezentanții universității clujene.

Istoricii spun că Papa Benedict al XVI-lea a influențat profund și în sens pozitiv istoria Bisericii Catolice din România și că a promovat relațiile ecumenice cu toate cultele creștine din România. Deși și-a dorit să viziteze România, Papa Benedict al XVI-lea nu mai reușit acest lucru.

Papa Benedict al XVI-lea a fost unul dintre cei mai prețuiți teologi contemporani. Datorită operei sale impresionante, scrise mai cu seamă în perioada în care era cardinalul Joseph Ratzinger, Universitatea Babeș-Bolyai a decis să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa, la începutul anului 2005. Cardinalul de origine germană a acceptat, însă nu a mai ajuns niciodată la Cluj pentru a primi distincția, deoarece, în același an, a fost ales Papă, sub numele de Benedict al XVI-lea. Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în absența sa, la finalul anului 2005, iar Papa Benedict al XVI-lea a fost reprezentat de Nunțiul Apostolic în România.

Este singurul Papă care a primit un asemenea titlu din partea unei universități românești, pentru că, potrivit protocolului Sfântului Scaun, de obicei, un Papă nu primește astfel de distincții.

Papa Benedict al XVI-lea a rămas în istorie și pentru reorganizarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. El a decis să înalțe această biserică la rangul de Arhiepiscopie Majoră, echivalentul unei patriarhii ortodoxe. Mitropolitul Lucian Mureșan a devenit primul Arhiepiscop Major român din istorie. În lume, există doar patru arhiepiscopii majore catolice. Un alt moment important a fost ridicarea Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Preafericirea Sa Lucian Mureșan, la rangul de cardinal. Papa Benedict al XVI-lea a abdicat, din motive de sănătate, în anul 2013, iar de atunci și-a dus traiul retras într-o mănăstire.

La moartea sa, Cardinalul Lucian Mureșan i-a trimis o scrisoare de condoleanțe Papei Francisc, în care exprimă comuniunea de rugăciune a tuturor catolicilor din România cu Suveranul Pontif.

Related posts

2 Thoughts to “Comunitatea UBB deplânge moartea Papei Benedict al XVI-lea”

  1. […] Istoricii spun că Papa Benedict al XVI-lea a influențat profund și în sens pozitiv istoria Bisericii Catolice din România și că a promovat relațiile ecumenice cu toate cultele creștine din România. Deși și-a dorit să viziteze România, Papa Benedict al XVI-lea nu mai reușit acest lucru, potrivit ClujToday.ro. […]

  2. […] Istoricii spun că Papa Benedict al XVI-lea a influențat profund și în sens pozitiv istoria Bisericii Catolice din România și că a promovat relațiile ecumenice cu toate cultele creștine din România. Deși și-a dorit să viziteze România, Papa Benedict al XVI-lea nu mai reușit acest lucru, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment