„Clujul văzut și nevăzut”, ghid istorico-turistic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei lansează Ghidul istorico-turistic „Clujul văzut și nevăzut” propus de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici și Laura Zmicală. Lansarea va avea loc mâine, 1 aprilie, de la ora 14, în Sala Mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Palatul Reduta). „ Clujul văzut și nevăzut” este un ghid al orașului care propune călătorului o nouă perspectivă, abordarea istorico-turistică a obiectivelor de interes.

Atracțiile culturale și istorice sunt factorii principali care stau la baza turismului și îl dezvoltă.

Prezentul ghid prezintă obiectivele turistice ale „orașului-comoară” atât din punctul de vedere istoric, evolutiv cât și pur turistic, practic, astfel incât călătorului să îi fie ușor să găsească locurile de interes și să parcurgă trasee alese de el, înțelegând ce se află dincolo de fațada unei clădiri, dezvăluind crâmpeie din viața și spiritul locului.
Mai mult decât atât, un astfel de demers promovează atracțiile turistice și oferă și un impact educațional.
Cartea lansează invitația de a explora orașul oricărui călător, chiar și clujeanului, propunându-i atât obiectivele turistice mai cunoscute, cat și locuri inedite, nevăzute pană acum.

Evenimentul va fi prezentat de dr. Tudor Sălăgean, istoric și director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dr. Radu Ardevan, istoric și profesor universitar, precum și de Laszlo Alexandru, profesor și scriitor.

Prezentul ghid al Clujului se înscrie într-o perspectivă relativ nouă, abordarea istorico-turistică în care obiectivele turistice sunt prezentate atât din punct de vedere istoric, evolutiv, cât și pur turistic, practic.

Cartea e concepută aidoma organizării orașelor medievale din Europa Centrală din care face parte și Clujul. Drumurile principale pornesc din centrul urbei  si toate căile importante duc invers, spre centrul orasului, exact ca un bulgăre care se rostogolește și devine mai mare.

În felul acesta, turistul sau călătorul nu se poate rătăci, iar pe de altă parte, pornind din centrul vechi, nucleul orașului spre oricare punct cardinal se face și o călătorie în timpul istoric, din vechime în contemporaneitate.
Astfel, cladirile reflectă perioada istorică din care fac parte, dar locurile pe care acestea se află în zilele noastre au o istorie mai mult sau mai puțin cunoscută și de aici provine și titlul cartii  „Clujul văzut si nevazut”.Ghidul istorico- turistic exprimă o  cunoaștere mai exactă a orașului tocmai prin împletirea  aspectelor istorice cu cele turistice, iar precizarea  în lucrare, cu insistență a străzilor și a numerelor cladirilor facilitează găsirea mai rapidă a obiectivelor stabilite și implicit o distribuire mai bună a timpului destinat vizitării lor.

Related posts

Leave a Comment