Ultimul concert al lunii aprilie la Filarmonica de Stat „Transilvania” aduce doi artiști talentați ai tinerei generații

Prin ultimul concert al lunii aprilie la Filarmonica de Stat „Transilvania” vor fi aduși pe scena Colegiului Academic doi artiști talentați ai tinerei generații. Este vorba de dirijorul polonez Paweł Kapuła și solistul Jan Sekaci, care va interpretata Concertul în si minor pentru violoncel de Dvořák, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Concertul vocal-simfonic din această săptămână include și Preludiul la Actul III din Lohengrin de Wagner și Suitele nr. 1 şi 2 din Daphnis şi Chloé, pentru care va fi prezent pe scenă și corul filarmonicii, dirijat de Cornel Groza.

Concertul va avea loc vineri, 28 aprilie, de la ora 19.00, la Colegiul Academic. Solistul invitat cântă la un violoncel creat de Vincenzo Postiglione în anul 1853 la Napoli.

Preludiul la Actul III din Lohengrin de Richard Wagner va transpune publicul într-o lume de poveste, plină de farmec și mister. Este o lucrare plină de emoție, care marchează momentul culminant al operei. Cu o sonoritate enigmatică, muzica se dezvoltă gradual, punând în lumină temele principale ale operei, într-o atmosferă dramatică. Stând la graniţa dintre lucrările de tinereţe şi cele de maturitate, opera Lohengrin se petrece în Antwerpen, unde Elsa, sora viitorului duce, Gottfried, este acuzată de asasinarea acestuia.
Concertul în si minor pentru violoncel de Antonín Dvořák reprezintă a doua şi ultima încercare a compozitorului de a scrie un concert pentru acest instrument. Primul a fost compus în 1865, la începutul carierei, când stilul său era profund influenţat de cel al predecesorilor – în special Mozart, Haydn, Beethoven şi Schubert. Lucrarea vine în urma inspirației insuflate compozitorului după ce a participat la prima audiție a celui de-al doilea Concert pentru violoncel al lui Victor Hebert. Lucrarea a devenit una dintre cele mai îndrăgite piese din repertoriul violoncelistic.
Seara se va încheia cu prezența pe scenă a Corului, pregătit de Cornel Groza, și a Orchestrei, care, sub bagheta dirijorului Paweł Kapuła, vor interpreta Suitele nr. 1 şi 2 din Daphnis şi Chloé, cea mai amplă dintre lucrărconcert ile lui Ravel. Cele două suite conțin esențialul baletului și au fost, foarte mulți ani, singurele părți interpretate. Scenariul baletului, pregătit de Fokine și apoi revizuit de Ravel, a avut ca sursă o poveste pastorală atribuită poetului grec Longus: Daphnis și Chloé, doi copii abandonați pe insula Lesbos, sunt crescuți de păstori. Cei doi se îndrăgostesc, iar Daphnis o învață pe Chloé să cânte la un fluier făcut din trestie. Chloé este răpită de pirați, dar este salvată de zeul Pan și adusă înapoi la Daphnis. (Oana Andreica)

Paweł Kapuła, unul dintre cei mai valoroşi dirijori ai tinerei generații poloneze, este aclamat pentru interpretările sale captivante și pentru o excelentă tehnică dirijorală. De la debutul său din 2016, alături de Filarmonica din Varșovia, a dirijat toate orchestrele de renume din Polonia.

Născut la Oradea în anul 2001, Jan Sekaci a început studiul violoncelului la vîrsta de 10 ani. În 2014, şi-a continuat pregărirea la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă”, mai apoi la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa lui Octavian Lup. În prezent, este student al Academiei „Barenboim-Said” din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson.

Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi myticket.ro. Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Related posts

Leave a Comment