Clujul a înălțat rugăciuni pentru Regele Carol I al României

Înalt Prea Sfinția Sa, Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului și arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat parastasul în memoria Regelui Carol I al României în catedrala ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”. ”Această catedrală a fost sfințită în anul 1933, în prezența Majestăților Lor, Regele Carol I și Regele Mihai I. Majestatea Sa, Regele Mihai I, este ultimul participant la acea ceremonie care se află în viață și noi ne rugăm pentru sănătatea Majestății Sale”, a spus IPS Andrei Andreicuț.

În capela Sfântul Iosif din catedrala greco-catolică ”Martirii și Mărturisitorii Credinței din Secolul XX”, ceremonia religioasă în memoria Regelui Carol I a fost oficiată de părintele Mircea Marțian. ”Regele Carol I a fost cel care a modernizat România. Exemplul să poate să inspire societatea românească și pe viitor”, a spus părintele Mircea Marțian. Jurnalistul Claudiu Pădurean a ținut o prelegere cu caracter istoric despre moștenirea lăsată românilor de Regele Carol I.

La ambele ceremonii religioase au participat numeroși credincioși, care au dorit să aducă un omagiu marelui Rege, dar și reprezentanți ai Clubului Monarhiștilor Clujeni, ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și ai Asociației Cluj Today.

În această seară, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va avea loc conferința ”Regele Carol I și Transilvania”, la care vor participa directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dr. Tudor Sălăgean, conf.univ.dr. Vasile Timiș de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, lect.univ.dr. Mihai Cucerzan de la Facultatea de Horticultură, președintele Administrației Fondului Culturat Național, dr. Leonard Horvath, drd. Izabella Mihalca de la Facultatea de Geografie, președintele Inițiativei Tinerilor pentru Modernizarea României, Ilie Pușcaș, profesorul Lucia Lungu, istoricul Cornel Jurju, precum și economiștii Valentin Lungu și Mircea Miron.

De la ora 19.00, pe Bulevardul Eroilor, reprezentanții Asociației Cluj Today, ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și ai Clubului Monarhiștilor Clujeni vor aprinde 1.500 de lumânări și vor rosti o rugăciune în memoria Regelui Carol I al României.

Related posts

Leave a Comment