Cluj-Napoca se numără printre cele mai inovatoare șase orașe din Europa, dintre comunitățile care participă în acest an la competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării. Anunțul a fost făcut azi de Comisia Europeană, potrivit ViaCluj.TV.
Lista celor șase orașe dintre care va fi aleasă Capitala Europeană a Inovării este compusă din Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Leuven (Belgia), Valencia (Spania) și Viena (Austria). Câștigătoarea titlului european va fi anunțată în 24 septembrie. Orașul câștigător va primi un premiu în valoare de 1.000.000 de euro, iar celelalte cinci finaliste câte un premiu în valoare de 100.000 de euro, pentru a stimula politicile publice ce promovează inovarea.
”În etapa finală, un juriu la nivel înalt format din experți independenți i-a audiat pe finaliști, iar după interviuri amănunțite a selectat șase orașe: Cluj-Napoca, Viena (Austria), Valencia (Spania), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia) și Leuven (Belgia).
Mă bucur că CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică este un instrument validat acum și la nivel european, acesta fiind unul dintre punctele forte ale candidaturii noastre, pe lângă alte proiecte bune pe care Clujul le are și care au făcut din orașul nostru unul dintre cele mai participative și mai agile din Europa.
Dincolo de a fi un instrument de lucru cu cetățenii și ecosistemul local, CIIC-ul ne-a oferit și potențialul de a construi rețele de experți pe teme de dezvoltare urbană, relevante atât pentru Cluj, cât și pentru celelalte orașe europene. City Science Initiative (CSI) este o astfel de rețea de lucru, pe probleme comune, cu actori internaționali care își propune utilizarea datelor și a cercetării în luarea de decizii care privesc dezvoltarea urbană sustenabilă și creșterea calității vieții. Avem leadership la nivel european pe grupul CSI de Mobilitate urbană și suntem astfel în colaborare cu orașe europene importante, sinergizând energiile autorităților publice locale, cu cele ale universităților.
Acest proces ne permite să îmbunățim proiectele si politicile publice, iar aplicații precum cea de iCapital sunt instrumente de validare a rezultatelor noastre.
Să ajungem în lista scurtă de câștigători este o performanță extrordinară pentru orașul nostru, mai ales că este prima noastră participare la această competiție. Unele dintre orașele din listă se află deja la a doua sau a treia încercare, înțelegând cât de important este de fapt procesul de candidatură și maparea identității lor după criteriile de evaluare europene, în care se măsoară nivelul de inovare al unui oraș din punct de vedere ”al celor 4 E – Explore, Engage, Expand, Empower”. Este extrem de important pentru Cluj să fim în această companie de orașe și să primim recunoașterea efectivă a faptului că Europa și inovarea sunt identități ale Clujului”, a declarat directorul Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.