ClujInsider.ro: România şi Ungaria fac front comun împotriva Ucrainei, în chestiunea drepturilor minorităţilor

România şi Ungaria vor face front comun în privinţa apărării drepturilor minorităţilor naţionale din Ucraina. Aceste drepturi au fost grav afectate de modificările legislative adoptate în ultimele săptămâni de către Parlamentul de la Kiev şi promulgate de preşedintele Petro Poroşenko. Decizia de a acţiona în tandem a fost anunţată la Cluj, într-o conferinţă comună de presă a miniştrilor de Externe ai României, Teodor Meleşcanu, şi Ungariei, Peter Szijjarto. Cei doi şefi ai diplomaţiilor de la Bucureşti, respectiv Budapesta, au vorbit şi despre relaţiile economice dintre cele două ţări, astfel că apare perspectiva relansării parteneriatului româno-maghiar. Conferinţa de presă a fost organizată în contextul unei vizite private prelungite a premierului maghiar Viktor Orban în Cluj şi Oradea, potrivit ClujInsider.com.

Modificarea legislaţiei ucrainiene referitoare la minorităţile naţionale a stârnit îngrijorare deopotrivă la Bucureşti şi la Budapesta. Şi aceasta în contextul în care minoritatea românească din Ucraina reprezintă cea de-a doua mare comunitate naţională minoritară din acest stat, după cea rusă, iar minoritatea maghiară este cea de-a treia ca importanţă numerică. În ultimele săptămâni, Parlamentul de la Kiev a adoptat o legislaţie care restrânge dreptul minorităţilor naţionale de a avea şcoli în limbile lor, iar acest lucru este nepotrivit, este de părere ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu.

 

În acest context, Teodor Meleşcanu a declarat că salută decizia Ucrainei de a cere avizul Comisiei de la Veneţia asupra legilor referitoare la minorităţile naţionale. El a adăugat că România încurajează Ucraina să ceară şi avizul Înaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE. La rândul său, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că atitudinea Ucrainei ar fi ostilă faţă de Ungaria şi România, două ţări care au susţinut demersurile Ucrainei de apropiere faţă de Uniunea Europeană.

 

Aflaţi AICI detalii despre parteneriatul strategic pe care Budapesta îl propune României în domeniul economic

Related posts

Leave a Comment