Clujenii beneficiază de consultaţii stomatologice gratuite, până la finalul anului

Peste 150 medici stomatologi din județul Cluj s-au alăturat campaniei de educare cu privire la igiena orală „Zâmbeşte România”. Aceștia oferă consultații gratuite în cabinetele lor și, până acum, 16 oferă și detartraje gratuite.

Rețeaua națională reunește peste 1.000 de medici stomatologi și acoperă deja 30 de judeţe din toate colţurile ţării și va mai crește până în decembrie, când se finalizează campania. Respectând una dintre cele trei reguli de bază ale igienei orale – „Mergi la medicul dentist în mod regulat”, această soluție vine în întâmpinarea celor numai 69% dintre respondenții unui studiu din 2012 care au declarat că merg la dentist doar atunci când au probleme.

Clujenii interesați își pot face o programare intrând pe website-ul www.zambesteromania.ro în secțiunea „Consultații stomatologice gratuite” și alegând județul și orașul lor. Apoi, li se vor afișa datele de contact ale cabinetului și un indicator care arată dacă respectivul cabinet face și detartaje, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.

În urma unor astfel de vizite, medicii dentişti pot semnala care sunt urgențele și prioritățile în tratamentul dentar, pot explica copiilor care e tehnica de periaj corectă, pot sfătui orice persoană în alegerea periuței și pastei de dinți potrivite. De asemenea, medicii dentiști pot face recomandări de alimentație pentru menținerea unei danturi sănătoase.

Medicii care doresc să intre în rețea se pot înscrie direct pe website în aceeaşi secțiune.

În prima parte a campaniei Zâmbește România, peste 10.000 de elevi din clasele I-IV au fost vizitați de medici dentiști pentru a învăța noțiunile de bază pentru o igienă corectă. Tot atunci au aflat și au spus mai departe acasă părinților de vizitele gratuite în cabinete. Prin urmare, multe dintre vizitele la cabinete au fost făcute ca urmare a programului de educație în școli.

Studiul realizat anul trecut în școli din țară în cadrul campaniei Zâmbește România anunță că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală[ Studiul Zâmbește România pentru evaluarea stării de sănătate orală la populaţia şcolară din România, pe un grup de 6.786 de elevi vârste curpinse între 5 și 13 ani, din 7 oraşe (București, Iași, Constanța, Timișoara, Cluj, Oradea, Craiova), aprilie-decembrie 2013.

Placa dentară favorizează apariția cariilor și problemelor gingivale și indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare. Periajul dentar este prima armă în lupta cu placa microbiană, însă pe termen lung este necesară intervenția profesionistă. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operațiune de curățare a dintelui la bază, și de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentiști în oferta lor gratuită.

Related posts

Leave a Comment