Oamenii de știință din Israel au dezvoltat un nou tip de “camuflaj chimic” din componente naturale care ne-ar putea feri de mușcăturile de țânțari. Odată cu venirea verii în emisfera nordică, datorită temperaturilor calde și a zilelor mai lungi, sezonul aduce și inevitabilele valuri de țânțari, totodată și neplăcerile cauzate de mușcăturile lor.
Cei mai periculoși sunt țânțarii purtători de malarie, boală responsabilă pentru sute de mii de decese anual în întreaga lume. Conform Euronews, pentru a combate țânțarii, cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Israel au dezvoltat un nou tip de substanță respigătoare pentru insecte, despre care se spune că va descuraja, cu o eficiență de 99%, țânțarii să se așeze pe pielea unde este aplicată.
„În primul rând, este o protecție mecanică împotriva țânțarilor care vă mușcă pielea. În al doilea rând, acest polimer de celuloză acționează ca un camuflaj chimic”, a explicat dr. Jonathan Bohbot, cercetător principal de la Facultatea de Agricultură, Alimentație și Mediu a Universității Ebraice.
Potrivit lui Bohbot, repelenții topici tipici – adică cei care sunt aplicați pe piele, funcționează împiedicând țânțarii să muște individul. Formula substanței este o combinație între două componente naturale: indol, o substanță parfumată găsită în flori și un polimer numit celuloză.
Descoperirile echipei, publicate într-un studiu în jurnalul PNAS Nexus în luna aprilie, au raportat o scădere cu 80% a hrănirii țânțarilor atunci când a fost aplicat un strat subțire de nanocristale de celuloză, apoi s-a descoperit că efectul combinat al nanocristalelor de celuloză cu indol reduce depunărea ouălelor cu 99.4% după expunere. Echipa doctorului Bohbot spune că speră să comercializeze noua soție începând cu anul viitor .
CITEȘTE ȘI:
Proiect pentru monitorizarea țânțarilor invazivi din Aeroportul Cluj-Napoca
Fosile ale unor crocodili preistorici, descoperite de cercetătorii UBB