Catolicii din Transilvania au un nou arhiepiscop

Papa Francisc a anunțat numirea unui nou arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia. Acesta va avea în grijă și comunitățile romano-catolice din Cluj, precum și pe cele armeano-catolice care fac parte din exarhatul din Gherla.

Anunțul Papei Francisc vine după ce Suveranul Pontif a acceptat retragerea, pentru motiv de vârstă, a arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia, IPS Gyorgy Jakubinyi, și a episcopului său auxiliar, PS Jozsef Tamas, care își are reședința în Miercurea Ciuc. IPS Gyorgy Jakubinyi va continua să conducă arhidieceza în calitate de administrator apostolic, până când noul arhiepiscop își va lua în posesie oficiul.

Noul arhiepiscop de Alba Iulia este monseniorul Gergely Kovacs. Acesta s-a născut în anul 1968 la Târgul Secuiesc. A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, apoi la Universitatea Pontificală Gregoriană, până în 1992.

În anul 1993, monseniorul Lajos Balint l-a consacrat preot, apoi Gergely Kovacs s-a întors la Roma, unde a studiat la Universitatea Lateranensă până în 1996. Un an, a servit drept preot vicar în Târgu-Mureș, apoi a fost chemat la Roma, pentru a lucra în cadrul Consiliului Pontifical pentru Cultură. El a avut în aria sa de responsabilitate țările vorbitoare de limba germană, dar și regiunea Europei Centrale și de Est.

Din anul 2000, monseniorul Gergely Kovacs a primit statutul de capelan al Sfântului Părinte. În anul 2007, a primit funcția de director al Consiliului Pontifical pentru Cultură. El a colaborat și cu alte dicastere romane.

Este postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Marton Aron, mărturisitor al credinței în temnițele comuniste. De asemenea, este redactor al publicației Cultura e Fede.

Numirea sa vine după ce, tot în acest an, Papa Francisc a acceptat retragerea pe motiv de vârstă a arhiepiscopului și mitropolitului romano-catolic de București, IPS Ioan Robu. În locul său a fost numit PS Aurel Percă, în prezent episcop auxiliar de Iași. Și tot în acest an, Sfântul Părinte l-a numit și instalat în funcția de episcop romano-catolic de Iași pe PS Iosif Păuleț, care i-a succedat episcopului PS Petru Gherghel. Specialiștii în Drept Canonic afirmă că sunt posibile în curând noi numiri ale unor ierarhi catolici în România.

Related posts

Leave a Comment