Cămăși de sărbătoare, expuse de Ziua Iei la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează cu prilejul sărbătoririi Zilei Universale a Iei o expoziție de cămăși tradiționale din zona de nord a Moldovei.

Colecțiile muzeului cuprind piese etnografice din toate regiunile locuite de români, inclusiv din Bucovina și nordul Moldovei, unde cămășile femeiești se încadrează în tipologia cunoscută și sub denumirea de „ie”. Aceasta face obiectul propunerii de includere în Patrimoniul Imaterial Universal UNESCO înaintată de România și Republica Moldova prin dosarul comun numit „Arta Cămășii cu Altiță – IA”.

În cadrul expoziției sunt etalate cămăși de sărbătoare, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, adevărate opere de artă realizate cu acul.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 24 iunie 2021, la ora 14:00, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca. Expoziția este deschisă în perioada 24 iunie – 11 iulie 2021.

Related posts

Leave a Comment