Cad vizele cu Republica Moldova


Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, la RFI, că va suspenda hotărârea Guvernului prin care Republica Moldova a introdus vize pentru cetăţenii români. Cel mai probabil, formalităţile vor fi gata până cel târziu vineri, măsura urmând să intre în vigoare imediat.Preşedintele în exerciţiu, Mihai Ghimpu, explică: “având în vedere că Parlamentul nu are dreptul să anuleze hotărârea Guvernului, dar această decizie contravine hotărârii Parlamentului, care a stabilit intrare liberă pentru toţi cetaţenii UE, mă voi folosi de dreptul dat prin Constituţie şi ca preşedinte interimar voi suspenda această hotărâre a Guvernului. Cel mai probabil, românii vor putea intra în Republica Moldova fără viză, sâmbătă sau duminică. Măsura va fi aplicată imediat” – explică la RFI, Mihai Ghimpu.
Fostul preşedinte Vladimir Voronin a decis să introducă vize pentru cetăţenii români, în urma protestelor declanşate în aprilie 2009, la scurt timp după alegerile parlamentare care au scos oamenii în stradă.
Măsura de introducere a vizelor a fost criticată de mai mulţi oficiali europeni, care au cerut Chişinăului să intre în legalitate.

Related posts

Leave a Comment