Buricul Pământului se află în județul Cluj

Buricul Pământului se află în județul Cluj. Sau, cel puțin, așa susțin locuitorii armeni ai orașului Gherla, primul oraș baroc sistematizat din lume, care a fost construit după un plan prestabilit de către un arhitect italian. Buricul Pământului este, de fapt, catedrala armeano-catolică de care gherlenii sunt foarte mândri.Centrul orașului Gherla poate fi asemănat cu un imens muzeu în aer liber. Cele mai multe clădiri au fost construite la începutul secolului al XVIII-lea, în stil baroc. Orașul vechi are forma unui dreptunghi, ale cărui străzi sunt paralele cu laturile exterioare. În mijloc se află o piață în care se înalță catedrala armeano-catolică cu hramul Sfântului Grigore Luminătorul, apostolul armenilor. Pentru armenii din Gherla, biserica este Buricul Pământului, pentru că, la data ridicării sale, în anul 1804, era cea mai mare biserică armeano-catolică din lume.

În Capela Învierii din acest lăcaș de cult este păstrat singurul tablou de Rubens din Transilvania. Acesta a fost dăruit armenilor de către împăratul austriac Francisc I. ”Puținii armeni din Gherla care își păstrează tradițiile strămoșești sunt mândri de moștenirea lor”, spune liderul comunității locale, Janos Estegar.

În Gherla se mai află catedrala greco-catolică, ridicată după ce orașul a devenit, în 1853, reședința unei episcopii greco-catolice. De asemenea, în Casa cu Atlanți funcționează un muzeu în care sunt păstrate ornatele primului cardinal român din istorie, fostul episcop greco-catolic al Gherlei, Iuliu Hossu. Un alt muzeu inedit a fost amenajat în camera unde erau executați deținuții politici din perioada comunistă. Acest muzeu se află în șanțurile de apărare ale fostului castel Martinuzzi, care a fost transformat ulterior în penitenciar de maximă securitate.

Related posts

Leave a Comment