Fostul premier britanic, Boris Johnson, acuză că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete. Totul s-ar fi întâmplat în timpul unei convorbiri telefonice purtate anul trecut, înainte de invazia Moscovei în Ucraina.
“M-a amenințat la un moment dat și mi-a spus: ‘Știi, Boris, nu vreau să-ți fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut. Sau ceva de genul ăsta. Știți. Vesel”, a declarat Johnson într-un interviu acordat BBC.
“Cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl adopta, după aerul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”.
Schimbul de replici a fost publicat ca o avanpremieră a unui documentar BBC “Putin vs. Vest”. Nici Putin și nici Kremlinul nu au comentat public presupusa amenințare.
Volodimir Zelenski a declarat că a abordat problema acceptării Rusiei la Jocurile Olimpice cu președintele francez Emmanuel Macron. Moscovei nu trebuie să i se permită să folosească Jocurile Olimpice pentru propagandă, a adăugat el.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că sportivii ruși și bieloruși ar putea concura ca neutri la Jocurile Olimpice. Dar Ucraina a amenințat că va boicota Paris 2024 dacă sportivilor ruși și bieloruși li se va permite să concureze.
Încercările CIO “de a readuce sportivii ruși la Jocurile Olimpice sunt încercări de a spune întregii lumi că teroarea este cumva acceptabilă”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească Jocurile “sau orice alt eveniment sportiv ca propagandă pentru agresiunea sa sau pentru șovinismul său de stat”, a adăugat fostul premier britanic.
CIO a declarat în această săptămână că sportivii ruși și belaruși ar putea concura ca “sportivi neutri”, afirmând că “niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său”. Dar Zelenski spune că nu poate exista neutralitate în sport în timp ce atleții țării sale mor pe câmpul de luptă. De asemenea, el a făcut o comparație cu Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, când naziștii se aflau la putere.
Guvernul britanic a condamnat, de asemenea, planul de a permite sportivilor să concureze în mod neutru, considerând că este “o lume departe de realitatea războiului”.