Boc, acuzat de intoleranţă de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor


“Acţiunile primului ministru român ilustrează un grad de intoleranţă înfricoşător pentru libertatea presei” a declarat Aidan White, secretarul general al Federaţiei.Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), ramura europeană a Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ) l-a acuzat, marţi, pe primul ministru al României, Emil Boc, de „intoleranţă”, printr-un comunicat remis redacţiei.
Acuzaţia se referă la gestul partidului aflat la guvernare de a instiga la boicotarea presei în cadrul unei dispute privitoare la felul în care mass-media reflectă activitatea guvernului.
Disputa se referă la două canele de televiziune – Realitatea TV şi Antena 3 –, acuzate de primul ministru Boc că nu acordă dreptul le replică în cazul unor materiale crritice.
“Acţiunile primului ministru ilustrează un grad de intoleranţă înfricoşător pentru libertatea presei” a declarat Aidan White, secretarul general al EFJ.
“România declară că respectă standardele europene. România nu trebuie să tolereze acţiunile ambigue care au ca unic scop limitarea investigării şi criticării guvernului de către mass-media. Jurnaliştii au dreptul şi obligaţia de a a-i monitoriza pe politicieni, fie că le convine sau nu”, a mai spus White.
Conform relatărilor de presă, reamintite în comunicat, primul ministru al României Emil Boc a luat microfonul unei reportere angajate a canalului privat de televiziune Realitatea TV, după care a acuzat postul de “dezinformare şi distorsionare a realităţii româneşti”. Acesta a mai acuzat atât Realitatea TV cât şi Antena 3 că omit cu bună ştiinţă declaraţii oficiale în relatările lor despre activitatea guvernului. Acesta a mai spus că a fost „deranjat” de faptul că purtătoarei de cuvânt a guvernului nu i s-a dar voie să-şi exercite dreptul la replică.
La scurt timp după acest incident, se reaminteşte în comunicat, partidul aflat la guvernare (PDL) a anunţat că niciun membru al său nu va participa la emisiuni ale Realitatea TV şi Antena 3.
Drept urmare, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor sprijină reacţia Federaţiei Jurnaliştilor Români MediaSind de a deplânge poziţia primului ministru.
“Acest boicot oficial este foarte apropiat de cenzură, lucru de neacceptat într-o guvernare democratică” a concluzionat White, adăugând: “În plus afectează diversitatea de opinie în media românească”.

Related posts

Leave a Comment