Cum îşi instalează Boc “găşculiţa” la vârful PDL şi ce spun “reformiştii” despre atacul lui Băsescu


Modificările la statutul PDL care l-au înfuriat pe Traian Băsescu prevăd votul pe listă la Convenţia naţională din luna iulie. Practic, în lipsa unui contracandidat la şefia partidului, Emil Boc va putea impune teoretic pe cine doreşte în cele patru scaune de prim-vicepreşedinte şi în cel de secretar general. Nu toţi pedeliştii sunt de acord însă cu noul statut şi speră că acesta va putea fi modificat la Convenţia din vară.“Să vii cu listă în PDL mi se pare o bolşevizare a partidului, aşa cum au făcut şi alţii. O spun deschis: este un pas teribil înapoi în modul de funcţionare democratică a PDL, lista. Fie ea şi de patru prim-vicepreşedinţi! Aia nu mai e listă de oameni politici aleşi. E listă de gaşcă oricine ar fi în ea. Deci preşedintele îşi pune o găşcuţă sub el. E pentru prima dată în istoria PDL când se întâmplă aşa ceva, v-o spun ca om care am câştigat preşedinţia PDL într-o competiţie internă pe moţiuni. Eu le doresc mult succes, dar faptul că au ajuns să facă din conducerea partidului un hibrid – gaşca preşedintelui, patru numiţi. Nimeni n-o să creadă că sunt oamenii de mare perspectivă ai partidului, ci sunt patru numiţi ai preşedintelui, se duce cu ei în faţa Congresului, el cu cei patru. E inadmisibil”.
Sunt declaraţiile-şoc făcute luni seară de preşedintele Traian Băsescu la B1 TV în cel mai violent atac făcut vreodată public la adresa partidului pe care l-a condus până în 2004.

Ţinta: noul lege de funcţionare a PDL

În esenţă, sistemul de vot prevăzut în noul statut trecut recent prin Colegiul Naţional Director, cel care instituie candidatura pe moţiuni la Convenţia Naţională din 16 iulie, atunci când va fi aleasă noua conducere a formaţiunii.

Ce acuză Băsescu din statutul PDL

Art. 67. – Moţiunea câştigătoare devine Programul de acţiune politică al Partidului Democrat Liberal pentru următorii ani, până la următoarea CN în care se alege un preşedinte al PDL.


Art. 77. – Moţiunea câştigătoare devine Programul politic de acţiune al Partidului Democrat Liberal. Liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, în turul întâi sau în turul al doilea, este declarat preşedinte al PDL. Primii 4 semnatari din grupul de promovare a moţiunii câştigătoare devin prim-vicepresedinţi ai PDL. Al cincilea semnatar din grupul de promovare a moţiunii câştigătoare devine secretar general al PDL. Ceilalţi 30 de membri ai grupului de promovare devin membri ai CNC. De la moţiunile care nu au obţinut majoritatea voturilor, dar au obţinut cel puţin 10% din voturile valabil exprimate în primul tur de scrutin, liderul şi un număr proporţional de susţinători dintre membrii grupului de promovare, desemnaţi de către liderul moţiunii, vor deveni membri ai CNC.

Ce propune Traian Băsescu

Preşedintele a spus că ar fi fost mai bine să se păstreze vechea formă de alegeri pentru conducerea partidului. “Eu cred că trebuiau să rămână la sistemul clasic al PDL-ului, în care se alege preşedintele şi trezorierul în Congres, după care forul superior se alege în Consiliul Naţional de Cooordonare. Deci, dacă Congresul poate avea până la 5.000 de delegaţi, CNC ajunge la 1.000 de delegaţi şi acolo se aleg frumos vicepreşedinţii. De fapt autoritatea preşedintelui PDL în asta a constat, că a fost ales de Congres iar toţi vicepreşedinţii şi secretari erau aleşi în Consiliu. Acum afectează pe de o parte ideea de preşedinte ales de Congres, cel mai înalt for al partidului, şi pe de altă parte, preşedintele cu o găşcuţă. N-are una mare ca la alte partide, are una micuţă”, a spus Băsescu.

El a ţinut să precizeze că nu dă indicaţii, ci doar îşi spune o părere, “că ei au votat deja”. “Lor le spun pentru că încă le sunt prieten. În Congresul PD-ului se alegeau doar doi oameni: preşedintele şi trezorierul partidului. Atât se alege în Congres”, a continuat el.

Şeful statului nu crede că Boc va avea competitor

Traian Băsescu a spus însă că nu este o problemă faptul că Emil Boc nu va avea competitor, deoarece un concurent al lui premierului ar fi o “lovitură pentru Guvern”. ” Cine poate gândi că îţi schimbi preşedintele când el este prim-ministru? PDL este partid cu un singur candidat de data aceasta (…) Când am fost eu ales am fost trei candidaţi. Acum e cu unul singur, că nu poţi să pui în funcţia de preşedinte pe altcineva, ar fi o lovitură chiar pentru Guvern”, a mai arătat Băsescu.

“Reformiştii” vor candidaturi individuale

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan se declară un adept al candidaturilor individuale în partid, dar spune că varianta moţiunii a fost voinţa majorităţii pedeliste. “A fost o dezbatere în PDL, au fost o serie de susţinători, iar balanţa a înclinat în favoarea celor care au susţinut candidatura pe moţiuni. Adică moţiunea câştigătoare dă preşedintele şi primi-vicepreşedinţi sunt primii patru care semnează moţiunea acestuia. Eu am susţinut întotdeauna votul individual, dar a cântărit mai mult cealaltă opinie”, a declarat pentru REALITATEA.NET, prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan. Acesta spune că sistemul de vot ar putea fi schimbat la convenţia naţională din 16 iulie: “Orice se poate schimba pentru că noi am adoptat acest statut, în baza lui se organizează alegerile în teritoriu acum, dar când la Convenţia naţională se va vota mai întâi statutul”, spune Stolojan.

Şi europarlamentarul Cristian Preda se declară un adept al tezei lui Băsescu: “Subscriu la tot ceea ce a spus preşedintele. Eu am fost adeptul candidaturilor individuale. Tot ceea ce pot să spun e că partidul ar trebui să manifeste o mai mare capacitate de a asimila mesajului preşedintelui”

Fosta consilieră a lui Traian Băsescu, actualul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat şi ea recent că susţine sistemul candidaturilor individuale în partid, dar că votul pentru moţiune a fost majoritar.

Şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, spune că şi a pledat pentru uninominal la prim-vicepreşedinţi: “Eu am fost cea care public am declarat că sunt în favoarea alegerii prim-vicepreşedinţilor prin vot direct, şi nu pe listă. Cred că în continuare este varianta cea mai sănătoasă pentru partid. Majoritatea însă întotdeauna decide şi are dreptate”, a declarat Anastase, citată de NewsIn.

Ea a adăugat că aprecierile preşedintelui Traian Băsescu privind modificările de statut în PDL sunt corecte. “Este îndreptăţită analiza dumnealui şi faptul că în PDL niciodată nu s-a votat pe listă este iarăşi o realitate pe care nu avem cum să o negăm”, a apreciat Roberta Anastase. Preşedintele Camerei Deputaţilor nu a exclus posibilitatea ca democrat-liberalii să revină asupra deciziei adoptate iniţial. “Deocamdată, lucrurile stau aşa cum au fost votate de Consiliul Naţional de Coordonare. Singurul care mai poate modifica este Convenţia Naţională sau CNC-ul premergător Convenţiei. Rămâne să discutăm”, a conchis Anastase.

Sistemul de moţiuni, adoptat de PNL, abandonat de PSD

Sistemul candidaturilor pe listă a fost subiect de scandal la recentul congres al PSD. Şi asta pentru că iniţial tabără Geoană-Vanghelie a reuşit să-l impună, ceea ce a condus la retragerea din cursa pentru şefia partidului a lui Adrian Năstase şi la critici dure din partea lui Ion Iliescu. Pesediştii au renunţat însă la sistem cu câteva zile înainte de congres, astfel încât vicepreşedinţii au fost aleşi individual.

PNL în schimb a îmbrăţişat varianta moţiunilor şi asta în faţa presiunilor făcute de preşedintele Crin Antonescu, care şi-a condiţionat candidatura la congres de modificarea în acest sens a statului. Antonescu practic nu a avut concurenţă în Ludovic Orban şi a primit un al doilea mandat de preşedinte al partidului.

Related posts

Leave a Comment