Berlusconi îşi oferă demisia în schimbul reformelor cerute de UE


Premierul italian Silvio Berlusconi va demisiona după adoptarea măsurilor de relansare economică promise Uniunii Europene. Berlusconi l-a informat pe preşedintele Giorgio Napolitano, marţi seara, că va demisiona, imediat după ce a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, relatează Mediafax.

Dacă va fi adoptat planul de relansare financiară, voi demisiona”, i-a spus Silvio Berlusconi lui Giorgio Napolitano în cursul întrevederii de marţi seara, scrie Corriere della Sera.

Informaţia a fost confirmată de Preşedinţia Italiei. “Premierul i-a transmis preşedintelui că este conştient de implicaţile rezultatului votului din Cameră; însă, în acelaşi timp, a exprimat preocupare în legătură cu necesitatea oferirii unor răspunsuri punctuale partenerilor europeni, prin aprobarea legii privind stabilitatea financiară (…) Imediat după ce va fi adoptat acest plan, premierul îi va prezenta demisia sa preşedintelui”, precizează Preşedinţia Italiei.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a explicat marţi seara că a decis să demisioneze după adoptarea măsurilor economice promise Uniunii Europene, deoarece “important e să faci ce este bine pentru ţară”.

“Trebuie să ne preocupe situaţia italiană, ceea ce se întâmplă pe pieţe, faptul că pieţele nu cred că Italia este capabilă sau are intenţia de a aproba aceste măsuri pe care Europa le-a cerut”, a declarat Berlusconi, într-un apel telefonic la unul dintre posturile sale de televiziune.

Trebuie “să demonstrăm, din contră, că suntem serioşi şi acesta este primul lucru care trebuie să ne preocupe”, a apreciat Berlusconi. “Apoi sunt celelalte lucruri, cum ar fi cine va conduce sau nu Guvernul”, a adăugat el.

“Traversăm un context dificil în ceea ce priveşte pieţele. Europa ne-a cerut măsuri care ar trebui să susţină economia noastră şi ni le-a cerut cu multă insistenţă” , a amintit premierul, adăugând că acestea trebuie aprobate.

Guvernul Silvio Berlusconi a câştigat marţi un vot crucial în Camera Deputaţilor, pachetul de reforme fiind aprobat, dar a pierdut majoritatea absolută. Bilanţul financiar al statului italian a fost adoptat cu 308 voturi, sub pragul majorităţii absolute, care este de 316 voturi.

“Guvernul nu mai are majoritate în Camera Deputaţilor”, a constatat imediat Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie, potrivit www.romanialibera.ro.

Related posts

Leave a Comment