Belgia blochează acordul UE-Ottawa. Valonia a respins ultimatumul dat de UE şi Canada

Uniunea Europeană a acordat duminică Belgiei termen până luni seara pentru a spune dacă poate sau nu semna acordul de liber-schimb UE-Canada (CETA), ultimatum respins de Valonia care blochează acordul, relatează AFP.

Şeful guvernului regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette, care se opune tratatului CETA, consideră că un astfel de ultimatum “nu este compatibil cu procesul democratic”, a declarat pentru AFP purtătorul lui de cuvânt.

 

Magnette “a refuzat întotdeauna să ia o decizie într-un termen limită impus”, a subliniat purtătorul său de cuvânt, citat de Agerpres.

 

Uniunea Europeană a fixat pentru luni seara termenul limită până la care guvernul federal al Belgiei îşi poate da acordul pentru încheierea Acordului UE-Canada (CETA), în caz contrar summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi la Bruxelles, pentru semnarea tratatului va fi anulat, scrie RomaniaLibera.ro.

 

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia nu şi-a dat încă acest acord.

Related posts

Leave a Comment