RFI: Risipa de mâncare, de la lege la practică, în România

Românii aruncă la gunoi, în medie, aproximativ nouă kilograme de mâncare pe lună, arată statisticile făcute de mai multe organizaţii active în domeniul combaterii risipei de alimente. Prin faptul că irosim mâncarea, afectăm şi mediul înconjurător şi contribuim la încălzirea globală, spun reprezentanţii aceloraşi organizaţii. De aceea, la Cluj, a avut loc, în acest sfârşit de săptămână, o cină comunitară făcută doar din ingrediente pe care supermarketurile le-ar fi aruncat, pe motiv că sunt inestetice şi nu le mai cumpără nimeni.

În lume, o treime din mâncarea produsă este aruncată la gunoi. Risipa aceasta se produce în 40% din cazuri la noi în gospodării, spune Camelia Gui, organizatorul evenimentului de la Cluj.

 

“Nu stăm foarte bine, statistic vorbind, irosim, pe cap de locuitor, cam nouă kilograme de mâncare pe lună. Ca să vă daţi seama de cantitatea de mâncare risipită la nivelul întregii ţări, dacă am utiliza mâncarea risipită într-un an, în România, am putea hrăni Clujul timp de 20 de ani”, a declarat Camelia Gui.

 

O mână de tineri antreprenori din Cluj, din cadrul Junior Chamber International au adunat în jurul lor pe toţi cei care au dorit să afle mai multe despre risipa de alimente, dar mai ales cum poate fi ea combătută. Ei au organizat o cină comunitară, la care a putut participa oricine s-a înscris, spune Manuela Tăut, unul dintre organizatori. 

 

Ascultaţi întregul reportaj pe www.rfi.ro.

 

Related posts

Leave a Comment